Novou výsadbu plení zloději

17/7 2014

Snahu o zkrášlení Poruby maří zloději. Z Hlavní třídy a dalších míst mizí letničky, okrasné keře i jehličnany. Zloději odnášejí rostliny ve velkém a jejich nájezdy plení celé záhony. A to často bezprostředně hned po vysazení.

Novou výsadbu plení zloději

„Jsem skutečně šokován chováním některých občanů, kteří si neváží společného majetku. Naším cílem je, aby Poruba vypadala hezky, bohužel se najde řada lidí, která tento záměr úmyslně ničí,“ uvedl starosta Lumír Palyza.

V letošním roce městský obvod vysadil téměř 10 tisíc keřů a květin. A to především na Hlavní třídě, u MephaCentra, u nákupního centra Duha či na Francouzské ulici u Intersparu. Mnohde nové rostliny nevydržely ani den. „Jen do výsadby letniček jsme investovali zhruba 200 tisíc korun. A je smutné, že na některých místech květiny téměř okamžitě zmizely. Vzhledem k tomu, že je někdo vyryl i s kořeny, předpokládáme, že část lidí si veřejné záhony plete s hobby obchody a květiny, které mají sloužit všem obyvatelům Poruby, si bere na soukromé zahrádky. A to je věc, kterou nedokážu pochopit,“ poznamenal starosta, podle kterého okamžitě po vysazení zmizí až deset procent rostlin. A nejedná se jen o květiny, ale i o keře.

V nejbližších týdnech chce Poruba oživit květinovou výsadbu na Hlavní třídě. Po celé ploše bulváru bude vysypána mulčovací kůra a substrát, potom dojde k výsadbě trvalek. Celá akce vyjde přibližně na půl milionu korun. „Je to velká investice, která má sloužit k tomu, aby se lidé na Hlavní třídě cítili ještě příjemněji. Bohužel mulčovací kůra i substráty jsou také oblíbeným cílem zlodějů. Chtěl bych požádat obyvatele Poruby, aby si všímali lidí, kteří náš společný majetek rozkrádají a nebáli se v takových případech kontaktovat policii. Je opravdu smutné, jak jsou někteří ochotni ničit práci druhých a bez pomoci obyvatel těmto nájezdům jen těžko zabráníme,“ řekl Lumír Palyza.

Zloději se však nezaměřují jen na rostliny. „Naši pracovníky několikrát týdně kontrolují například i dětská hřiště. A skoro pokaždé na nich musejí doplňovat štěrkový kačírek, který si lidé ve velkém berou domů. Celkově jdou škody, které zloději ročně obvodu způsobí, do statisíců korun. A to jsou peníze, které bychom mohli investovat mnohem účelněji,“ dodal Lumír Palyza.