Do prvních tříd se zapsalo přes sedm set předškoláků

21/1 2015

Více než sedm stovek malých Porubanů si minulý měsíc aspoň nanečisto vyzkoušelo, jak to vypadá ve škole. Za sebou mají zápisy do prvních tříd.

Do prvních tříd se zapsalo přes sedm set předškoláků

Pro budoucí školáky to byla velká událost. Poprvé se přišli představit do své budoucí školy a byli zapsáni mezi školáky. Mnozí z nich se ve třídách suverénně rozhlíželi a rozhovor se svými budoucími učitelkami zvládali bez problémů. Jiní byli trochu nesví a chvíli trvalo, než se rozkoukali a ukázali, co všechno umí.

A uměli toho dost. Nikdo z nich neměl problémy s poznáváním barev, zvířat či nejrůznějších druhů ovoce. Někteří zvládli i zavázat cvičné boty, jiní slíbili, že se to do začátku školního roku naučí.

Ve tvářích předškoláků bylo znát, že se do školy těší. A sami to ochotně potvrzovali. „Můj bratr už chodí do školy a doma si na ni často hrajeme. Těším se, že se budu učit doopravdy. Hlavně čtení, protože mám doma hodně knížek, které si zatím neumím přečíst,“ řekl budoucí školák Matěj Veselý.

K zápisům letos v Porubě přišlo 743 dětí, což je o čtyřicet více než minulý rok. Kolik prvňáčků ale v září zasedne do školních lavic, ještě není zcela jisté. „Některé děti budou mít odklad. Do prvních tříd ale přijdou i děti, které měly nastoupit už loni. Podle prozatímních odhadů bychom v září měli otevřít třiatřicet prvních tříd pro 756 žáků,“ uvedla místostarostka Zuzana Bajgarová.

Do prvních tříd jsou přijaty děti, které dovrší do 31. srpna 2015 šesti let. Pokud rodiče požádají a odborníci prokáží, že dítě je psychicky způsobilé, mohou do školy nastoupit i děti narozené od 1. září do 31. prosince 2009.