Porubské kalendárium pokřtila Věra Šmajstrlová

24/2 2015

Už podvanácté vydala Poruba publikaci mapující události v městském obvodu. Porubské kalendárium 2014 pokřtili 24. února v Centru volného času na Vietnamské ulici starosta městského obvodu Poruba Petr Mihálik, dlouholetá kronikářka obvodu Věra Šmajstrlová a autorka aktuálního kalendária Jana Končítková.

Porubské kalendárium pokřtila Věra Šmajstrlová

Slavnostního křtu publikace se v Centru volného času na Vietnamské ulici zúčastnili kromě zástupců městského obvodu i představitelé ostravských kulturních institucí, kronikáři městských obvodů a další významné osobnosti.

Starosta Petr Mihálik ocenil význam, který má Porubské kalendárium pro budoucnost. „Věřím, že za desítky let si naši potomci tuto knížku přečtou. A snad jim pomůže pochopit, jak jejich předkové žili, jaké řešili problémy, nebo jakým způsobem se bavili. Jsem rád, že kromě města Ostravy jsme jediným obvodem, který tuto publikaci vydává, a věřím, že tato tradice bude pokračovat i v budoucnu,“ uvedl starosta.

Kmotrou dvanáctého kalendária se stala bývalá kronikářka obvodu a autorka předchozích jedenácti ročníků Věra Šmajstrlová. „Kalendárium, které městský obvod už dvanáctý rok vydává, neslouží jen jako pouhý doplněk porubské kroniky. Na rozdíl od kroniky je k dispozici širší veřejnosti a o významných událostech obvodu i o všedním každodenním životě v Porubě v průběhu roku informuje konkrétněji a někdy i podrobněji a přesněji,“ řekla Věra Šmajstrlová.

Kalendárium vydává porubská radnice od roku 2003, letos vyšlo podvanácté. Autorkou Porubského kalendária 2014 je Jana Končítková, která v loňském roce převzala po Věře Šmajstrlové žezlo porubské kronikářky. Zájemci si publikaci mohou zakoupit v Informačním centru Kulturního centra Poruba na Hlavní třídě. Kniha, která má 92 stran, se prodává za 35 korun.