Akce na Hlavní třídě zahájí Den Země

16/4 2015

I v letošním roce připravila porubská radnice řadu akcí na Hlavní třídě. Sezonu zahájí 21. dubna oslavy Dne Země, následovat budou Porubské trhy a cyklistický maraton. Na své si přijdou také in-line bruslaři.

Akce na Hlavní třídě zahájí Den Země

Návštěvníci Dne Země mohou pozorovat Slunce vesmírným dalekohledem. Foto: Jiří Birke

K oslavám Dne Země se Poruba připojí už potřinácté. Akce nabídne návštěvníkům interaktivní pořady s ekologickou tematikou, tvůrčí dílny i informace, jak šetřit životní prostředí v každodenním životě. Kromě tradičních aktivit, jako je výroba ptačích budek a krmítek, pozorování Slunce vesmírným dalekohledem nebo ukázky květinových vazeb, psích sportů či sokolnictví jsou připraveny také novinky. „Jde například o ukázky práce s hlukoměrem nebo představení drobných exotických živočichů žijících v půdě,“ řekla Zuzana Čerkovská ze Střediska přírodovědců, které Den Země v Porubě každoročně organizuje.

Řada spolupracujících organizací zakomponovala do svých programů téma letošního Dne Země, které zní Význam lesa pro přírodu i člověka. „Příchozí se tak mohou těšit na workshopy typu Cesta do lesa, Význam rostlin pro tvorbu půd nebo Putování lesního skřítka,“ doplnila Čerkovská s tím, že ani letos nebude chybět oblíbená dětská zoo, hry a soutěže. Lidé budou mít opět možnost ochutnat kávu vyrobenou způsobem Fair-Trade nebo si nechat „naočkovat vztah k přírodě“. Dozví se i zajímavosti o ptáku, plazovi a obojživelníkovi roku, kterými jsou potápka černokrká, zmije obecná a čolek horský.

„Oslavy Dne Země se těší velkému zájmu obyvatel a představují hezkou tradici v centru Poruby. A podpora ekologických aktivit patří v městském obvodu k prioritám,“ uvedl starosta Petr Mihálik, který rovněž vyzdvihl činnost Střediska přírodovědců, které se ve spolupráci s dalšími organizacemi, školami a odbornými pracovišti z Ostravska zasazuje o popularizaci ochrany životního prostředí.  

Na Den Země navážou další akce. V pátek 24. dubna mohou in-line bruslaři využít uzávěry Hlavní třídy k večerním vyjížďkám a v sobotu se uskuteční letošní první Porubské trhy a cyklistický závod Porubajk MTB Maraton.