Fakultní nemocnice se připojí k oslavám Světového dne hlasu

13/4 2015

Ve čtvrtek 16. dubna se Otorinolaryngologická klinika Fakultní nemocnice Ostrava připojí k oslavám Světového dne hlasu. Ve foniatrické ambulanci v druhém patře polikliniky bude od 8:00 do 12:00 hodin probíhat vyšetření hlasivek metodou zvětšovací videolaryngoskopie a videokymografie. Zájemci mohou využít i konzultaci hlasového terapeuta a budou probíhat ukázky hlasové terapie s možností individuálního řešení.

Fakultní nemocnice se připojí k oslavám Světového dne hlasu

„Moravskoslezský kraj patří k oblastem s vysokým výskytem zhoubných nádorových onemocnění v oblasti hlavy a krku,“ říká přednosta ORL kliniky Pavel Komínek. „I proto chceme občany regionu upozornit, aby nepodceňovali varovné signály, například déletrvající chrapot. Lidé, kteří chraptí déle než tři týdny, by měli navštívit ORL nebo foniatrickou ambulanci. Může totiž jít o postižení hlasivky například otoky, uzlíky, polypy nebo obrnou hlasivky, případně může chrapot být příznakem nádorového onemocnění hrtanu. Včasný záchyt nádorových onemocnění hlasivek je přitom základním předpokladem jejich úspěšné léčby s minimálním dopadem na organismus.“

Světový den hlasu byl jako Den hlasu ustanoven v Brazílii v roce 1999 jako reakce na zvýšený výskyt zhoubných nádorů hrtanu. „Akce se rychle rozšířila po celém světě, první Světový den hlasu byl slaven v roce 2003. Česká republika se k této iniciativě připojila poprvé v roce 2009 a Fakultní nemocnice Ostrava v loňském roce,“ dodává profesor Komínek s tím, že foniatři fakultní nemocnice chtěli svým připojením k Světovému dni hlasu upozornit také na význam hlasu, který je základním prostředkem mezilidské komunikace a zároveň jedinečnou součástí každé lidské osobnosti.