Konec války si Poruba připomene na Hlavní třídě

22/4 2015

Sedmdesát let uplyne letos od konce druhé světové války. Poruba si osvobození obce připomene 28. dubna v 15:00 hodin na Hlavní třídě. Lidé si tam po celý den budou moci prohlédnout i tank T-34.

Konec války si Poruba připomene na Hlavní třídě

Druhá světová válka byla největším a nejstrašnějším konfliktem v dějinách a letos si připomeneme sedmdesát let od jejího konce. Poruba byla po těžkých bojích osvobozena 28. dubna, a to je i termín, na který se budou soustředit oslavy. Pietní akt se uskuteční 28. dubna v 15:00 hodin na Hlavní třídě.

„Toto jubileum si zaslouží důstojnou oslavu, a proto jsme se rozhodli, že tentokrát se pietní akt bude konat přímo na Hlavní třídě. Na místě u kruhového objezdu bude po celý den stát tank T-34, což je stroj, ve kterém osvobozovali Ostravu příslušníci 1. československé tankové brigády. Věřím, že na Hlavní třídu přijde mnohem více lidí, než k památníku na Vřesinské ulici, a konec války a osvobození obce si připomeneme opravdu důstojně,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Oslavy chystá městský obvod ve spolupráci s Krajským vojenským velitelstvím v Ostravě, které pomáhalo zajistit nejenom tank, ale pietního aktu se zúčastní i vojenská jednotka podléhající tomuto velitelství. „Chtěl bych armádě poděkovat za pomoc při organizaci oslav. Jako ocenění dlouhodobé spolupráce bychom krajskému velitelství chtěli v průběhu pietního aktu předat stuhu na prapor, stejně chceme ocenit i Československou obci legionářskou,“ dodal starosta.

Pietní akt na Hlavní třídě nebude jedinou akcí, kterou si Poruba připomene konec války. Už o den dříve bude mít v Galerii na schodech porubské radnice vernisáž výstava, která představí válečné i poválečné období v obci, a 29. dubna se u památníku u bludného balvanu uskuteční vzpomínková akce, které se zúčastní pamětníci bojů o Ostravu.