V Porubě si užijí i milovníci workoutového posilování

27/8 2015

První workoutové hřiště v Porubě vyrostlo v průběhu prázdnin v zelené ploše mezi ulicemi Bulharská a Alžírská.

V Porubě si užijí i milovníci workoutového posilování

Workoutové hřiště vyrostlo mezi ulicemi Alžírská a Bulharská. Foto: ÚMOb Poruba

Street workout je stále populárnější druh venkovního posilování, při kterém se využívá především váhy vlastního těla. Základem je tedy cvičení na nejrůznějších hrazdách, žebřinách či bradlech, na kterých se dá rychle nabrat slušná fyzická kondice. Od konce prázdnin mohou tento typ posilování využít i Porubané. Nové hřiště vyrostlo v zeleni mezi ulicemi Bulharská a Alžírská. Slavnostně bude otevřeno 28. srpna v 16:00 hodin. Připravena je i exhibice členů workoutové komunity, kteří příchozím ukáží, jak na hřišti cvičit.

„Vyšli jsme vstříc volání workoutové komunity v Porubě, která se neustále rozšiřuje. Čím dál více lidem vadí uzavřené prostory posiloven, a proto raději volí možnost cvičit venku. Právě takovéto projekty, které může využívat široká veřejnost, chceme podporovat. Jsme rádi, že hřiště si velmi rychle našlo své uživatele a věříme, že workoutová komunita v Porubě se bude ještě rychleji rozvíjet,“ řekl místostarosta Dalibor Malík.

Lidé z porubské workoutové komunity chtějí hřiště využít i k propagaci svého způsobu cvičení. „Máme v plánu organizovat tréninky pro veřejnost, aby lidé viděli, co všechno se dá na nářadí dělat a mohli cvičit pod dohledem odborníků,“ uvedl Adam Helan, který je jedním z iniciátorů wokoutového hřiště v Porubě. A jaké jsou podle něj největší výhody tohoto cvičení? „Člověk je venku a cvičí s vlastní vahou. Když chodíte do fitka, máte často tendenci vybírat si lehčí cviky, nízké váhy a pomáhat si na různých strojích, což při cvičení na hrazdách většinou nejde. Posilováním pomocí váhy vlastního těla dochází ke zvýšení kondice a síly oproti fitku rychleji a výrazněji. Stále také máte kam pokračovat, vždy si můžete vybrat z celé řady obtížnějších cviků nebo si přidat závaží na opasek,“ dodal Adam Helan.

Posilovna nabízí trojitá bradla, hrazdy, vodorovné i šikmé žebříky, žebřiny nebo držáky na kruhy. Zhotovitelem je firma Workout Club Parks s.r.o. a městský obvod do nového hřiště investoval 190 tisíc korun. Porubská posilovna je teprve pátou v Ostravě, tento druh posilování zatím mohou využít lidé na Fifejdách, ve Staré Bělé, Petřkovicích a Radvanicích.

Zájemci o organizované tréninky se mohou hlásit ve facebookové skupině Street Workout Ova Poruba.