Poruba má stovku nových stromů

23/10 2015

Přibližně stovku stromů vysadili zahradníci v těchto dnech na území Poruby. Šlo o náhradní výsadbu za stromy, které obvod musel z nejrůznějších důvodů vykácet.

Poruba má stovku nových stromů

Poruba má stovku nových stromů. Foto: Martin Otipka

Čas od času je bohužel třeba některý ze stromů pokácet. Důvodem nejčastěji bývá jejich havarijní či špatný zdravotní stav, kdy hrozí nebezpečí, že stromy spadnou a mohou způsobit škody na majetku nebo i vážná zranění. Za každý pokácený strom ale Poruba vysadí nový. Letos v říjnu v ulicích zahradníci vysadili přibližně stovku nových stromů.

„Snažíme se vybírat kultivary, které jsou vhodné do městského prostředí. Takové stromy rostou jen do určité výšky a plní především okrasnou roli. Chceme vytvořit takový mix dřevin, aby porubské ulice byly pěkné a barevné,“ uvedl místostarosta Dalibor Malík.

Proto dostávají přednost dřeviny, které působí esteticky. „Vedle klasických zelených stromů, jako jsou habry či lípy, využíváme například červenolisté nebo zlatolisté dřeviny, jako jsou kultivary buků a javorů. Z jehličnanů se snažíme volit zajímavé druhy, což je třeba poměrně netradiční kroucený sloupovitý modřín,“ řekl místostarosta.

Letošní náhradní výsadba se týkala především sedmého a osmého stavebního obvodu a nové stromy jsou například na náměstí Antonie Bejdové a v ulicích Jana Šoupala a Na Robinsonce. Dosadba stromů se dělala i na Hlavní třídě a v Pustkoveckém údolí.

Náhradní výsadbu neprovádí jen městský obvod Poruba. Tuto povinnost mají i firmy, které v důsledku stavebních či jiných prací musejí některé ze stromů pokácet.