Děti znají Porubu. A velmi dobře

1/12 2015

Už podeváté uspořádala Základní škola a základní waldorfská škola na ulici Ľ. Štúra vědomostní soutěž Poznej Porubu. A osm čtyřčlenných týmů si s otázkami poradilo velmi dobře.

Děti znají Porubu. A velmi dobře

Starosta Petr Mihálik s úspěšnými řešiteli soutěže. Foto: ÚMOb Poruba

Historicko-geografická soutěž Poznej Porubu, která je určena pro žáky 2. stupně porubských základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, už má dlouhou tradici a letos se uskutečnila podeváté. Zaměřena byla na architekturu a umělecká díla v Porubě. Soutěžní týmy mimo jiné luštily křížovku a rébus, skládaly puzzle nebo zakreslovaly sochy do mapy. A odpovídat musely i na velmi těžké otázky, přičemž najít správnou odpověď vyžadovalo opravdu vynikající znalost Poruby.

Letošní výsledky byly velmi těsné. Zvítězilo družstvo Wichterlova gymnázia o bod před týmem Gymnázia Olgy Havlové. A o další bod zpět byl výběr pořadatelské školy Ľudovíta Štúra. „Nejtěžší pro nás bylo asi vyřešit rébus a zodpovědět, kdo byli lidé, podle kterých jsou pojmenované ulice v Porubě,“ shodli se členové vítězného družstva z Wichterlova gymnázia.

Ceny vítězům v obřadní síni porubské radnice předal starosta městského obvodu Petr Mihálik. „Byl jsem mile překvapený tím, kolik toho děti o Porubě ví. Některé ze zadaných otázek byly opravdu těžké, ale soutěžící ukázali, že místo, kde žijí, velmi dobře znají. A to je důležité. Protože ten, kdo nezná svou minulost, nemá ani budoucnost,“ řekl starosta Petr Mihálik.

Příští ročník bude jubilejní desátý. „Uznávám, že letos jsme připravili opravdu těžké otázky. Přece jen soutěž má za sebou určitou historii a my se pokaždé snažíme vymyslet něco nového. A témata pomalu docházejí. Desátý ročník bychom chtěli pojmout jako shrnutí všech předchozích soutěží a doufám, že účastníci opět prokáží veliké znalosti,“ poznamenal Ludvík Uhrovič ze Základní školy a základní waldorfská školy na ulici Ľ. Štúra, který soutěž organizuje.