Na investice vynaloží obvod desítky milionů korun

15/3 2016

Podzemní kontejnery, opravy ulic a škol či rekonstrukce domů. To jsou jen některé z investic, které v letošním roce plánuje městský obvod Poruba. Vynaložit by na ně měl desítky milionů korun.

Na investice vynaloží obvod desítky milionů korun

Jedním z připravovaných projektů je výstavba podzemních kontejnerů. Foto: Archiv ÚMOb Moravská Ostrava a Přívoz

Porubská radnice na letošek chystá celou řadu investic. Většina z nich by měla být hotova do konce roku. Peníze budou směřovat třeba do dopravní infrastruktury. V létě by se měla postavit propojka ulic Stavební a Francouzská a na podzim je plánovaná kompletní rekonstrukce Nálepkovy ulice od Opavské po Nálepkovo náměstí. „Cena každé z akcí se podle projektové dokumentace pohybuje kolem čtyř milionů korun. Ze zkušeností z minulých let předpokládáme, že v rámci veřejné soutěže značnou část peněz ušetříme,“ uvedl místostarosta Dalibor Malík.

Vedle těchto investičních akcí by se letos měla uskutečnit první etapa rekonstrukce dvora mezi ulicemi Resslova a Větrná. „O tom, jak by měl dvůr vypadat, rozhodli sami lidé při veřejném setkání, které se uskutečnilo minulý rok. V první etapě budeme opravovat chodníky, další úpravy se budou dělat v následujících letech,“ řekla místostarostka Zuzana Bajgarová.

Poslední velkou dopravní investicí bude výstavba nástupních ploch pro hasiče, která by podle projektu měla stát přibližně pět milionů korun. „Vycházeli jsme z požadavků hasičů, kteří mají při zásazích problém dostat se především k výškovým budovám. Společně jsme vytipovali několik míst. Někde stačí značení na vozovce, jinde bude třeba vytvořit speciální komunikace podobné těm, které vznikly při rekonstrukci ulice Matěje Kopeckého,“ dodal Dalibor Malík. Novinkou, kterou zatím Porubané znají jen z jiných měst či jiných ostravských obvodů, bude výstavba podzemních kontejnerů. „Vybrali jsme čtyři místa, kde budou podzemní kontejnery stát. Jde o dvůr Hlavní třídy u prodejny Hruška, náměstí Jana Nerudy a ulice Antonie Bejdové a Nálepkova. V dalších letech bychom chtěli síť podzemních kontejnerů rozšířit,“ uvedla Zuzana Bajgarová.

Opravy budou samozřejmě směřovat i do porubských škol, tou největší by měla být oprava střechy Základní školy na Komenského ulici. A pokračovat bude i rekonstrukce domů, které  jsou svěřeny městskému obvodu. Na ulici Dělnická je už jeden dům zcela opravený, letos by měla skončit kompletní rekonstrukce dalších čtyř vchodů na ulici Skautská.

Další investiční akce se chystají i na další roky, například výstavba parkoviště na Alžírské ulici nebo komunitního prostoru pro hendikepované u Základní školy na ulici K. Pokorného.