Prvňáčci se oficiálně stali čtenáři

3/3 2016

Každoročně v březnu jsou žáci prvních tříd v knihovnách pasováni na čtenáře. Tato krásná tradice se nepřerušila ani letos a prvňáčky ze Základní školy na ulici Jana Šoupala do stavu čtenářského pasoval starosta Petr Mihálik.

Prvňáčci se oficiálně stali čtenáři

Pasování prvňáčků v knihovně na Podroužkově ulici. Foto: Martin Otipka

Už více než půlroku se ve škole učí písmena a většina z letošních porubských prvňáčků dokáže číst docela dobře. A od března se oficiálně stali čtenáři, na které je pasovali v knihovnách. V knihovně na Podroužkově ulici prvňáčky ze Základní školy na ulici Jana Šoupala na čtenáře pasoval starosta Petr Mihálik.

„Pasování je nádherná tradice. Je pěkné, že děti se seznámí s knihovnou hravou formou a věřím, že mnozí z nich se v budoucnu stanou vášnivými čtenáři. Z rozhovoru s dětmi jsem zjistil, že mnohé čtou rády už teď a knížky se jim líbí. A to je dobře,“ uvedl starosta, který dětem předal malé dárky a přečetl jim pohádku.

Samotné děti byly z doprovodného programu nadšené. Viděly pohádku Jak šestku bolelo bříško a zahrály si nejrůznější hry. Čtení ve škole je baví a v knihovně se jim líbilo. „Čtení mi docela jde a čtu rád, doma i ve škole. Přečetl jsem už i jednu knížku. Jmenovala se Mořská výprava a moc mě bavila. Teď si knížky budu i půjčovat,“ řekl Matyáš, který stejně jako jeho spolužáci slavnostně převzal průkaz do knihovny.

Jediný, kdo průkaz nedostal, byl Ondra. „Já ho už totiž mám a do knihovny chodím s mamkou. Půjčil jsem si už hodně knížek a nejraději mám Trosečníky. To je o dětech, které jsou zavřené doma,“ dodal Ondra.

Knihovna města Ostravy disponuje v městském obvodu Poruba celkem čtyřmi pobočkami, kromě Podroužkovy je zájemci najdou na ulicích Opavská, Vietnamská a Ludvíka Podéště.