Jak by mohla Poruba za pár let vypadat? I to ukazuje výstava Sdílko

25/8 2016

Až do 21. září mohou lidé na Hlavní třídě navštívit pop-up expozici Sdílko. Ve dvou ze šesti prosklených modulů se za měsíc vystřídá přes čtyřicet lokálních prodejců, výrobců a designerů. Ve zbývajících modulech mohou lidé navštívit kavárnu a výstavu o tom, jak by Poruba mohla za pár let vypadat.

Jak by mohla Poruba za pár let vypadat? I to ukazuje výstava Sdílko

Součástí Sdílka je i výstava o veřejném prostoru v Porubě. Foto: Jiří Birke

Šest prosklených modulů je dominantou středového pásu Hlavní třídy u kruhového objezdu už od 24. srpna. Za tu dobu expozici Sdílko navštívily stovky lidí, kteří se mohli podívat na to, co umí místní výrobci, prodejci a designéři. A expozice ukazuje, že v Ostravě je celá řada firem, které nabízejí netradiční výrobky a služby, jen o nich mnohdy nevíme. Vedle vystavujících, kteří se pravidelně střídají ve dvou ze šesti modulů, mohou návštěvníci posedět i v kavárně, anebo zhlédnout výstavu o proměně veřejného prostoru v Porubě.

Výstava Veřejný prostor v Porubě nabízí několik pohledů na náš obvod. První část tvoří mapy, které vznikly na základě podnětů obyvatel Poruby a architektů. Ukazují silná a slabá místa obvodu. „Propojením obou map vzniká mapa navrhovaných zásahů, z nichž je postupně vytvářen katalog zákroků. To, co funguje, chceme v budoucnu posilovat, to negativní odstraňovat. Druhou část pak tvoří návrhy architektů, kteří se zamýšleli nad tím, jak by jednotlivá místa, jako je třeba Alšovo náměstí, Zámecký park, Oblouk či Duha, mohla v budoucnu vypadat. Budeme rádi, když se lidé přijdou podívat a řeknou nám svůj názor,“ uvedla místostarostka Zuzana Bajgarová.

Sdílko, které pořádá městský obvod Poruba ve spolupráci s Centrem podpory inovací VŠB-TUO, můžou lidé navštívit až do 21. září. Více informací naleznou zájemci na webu www.sdilkoporuba.cz a na profilu www.facebook.com/sdilkoporuba.