Záchrana starobylých lip pokračuje

31/8 2016

Záchrana více než 160 let starých lip pokračuje. Loni se odstraněním sekundární koruny podařilo čtyři stromy stabilizovat, v těchto dnech se provádí unikátní makro-injektáž, která jim dodá potřebnou výživu.

Záchrana starobylých lip pokračuje

Makro-injektáž provádějí odborníci z Mendelovy univerzity. Foto: Martin Otipka

Čtyři starobylé lípy u kostela sv. Mikuláše se opět dostaly do péče odborníků. Ti po loňských základních záchranných pracích nyní budou až do čtvrtka 1. září provádět makro-injektáž, která je dalším krokem ve snaze Poruby zachránit nejstarší stromy na území obvodu. Tyto „kapačky“ by měly výrazně prodloužit jejich životnost.

„Při makro-injektáži jsou pod povrchem země do stromu vyvrtány díry a hadicemi je do nich pod tlakem pouštěn živný roztok, který působí jako stimulant a má za úkol prodloužit vitalitu stromu. Tento způsob revitalizace je poměrně nákladný a má smysl dělat ho jen u významných stromů. A to je právě případ lip u kostela. Je neuvěřitelné, když si člověk uvědomí, že když naši předkové stromy sázeli, Tomáš Garrigue Masaryk se zrovna narodil. Chceme je zachovat i pro další generace a věříme, že se nám podaří prodloužit jejich životnost aspoň o půl století,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Metoda makro-injektáže je zcela unikátní. Používá se v USA a Asii, v Evropě ji vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s předními českými odborníky na zeleň použili možná poprvé. Porubské lípy jsou jedny z prvních stromů, které jsou tímto způsobem ošetřeny.

Čtyři dochované lípy u kostela jsou zbytkem aleje, která lemovala cestu z Poruby do Klimkovic. Podle dochovaných materiálů se alej začala sázet okolo roku 1850. Poslední dochované stromy jsou tedy více než 160 let staré a jde o nejstarší stromy v Porubě.