Od Petřkovické venuše k Dolní oblasti

27/4 2017

Putovní výstava s názvem Od Petřkovické venuše k Dolní oblasti, připravená k 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě, bude od 3. do 30. května k vidění v Porubě. Zájemci ji najdou v prostorách porubské radnice.

Od Petřkovické venuše k Dolní oblasti

Výstava s názvem Od Petřkovické venuše k Dolní oblasti symbolizující ve zkratce cestu, kterou naše město urazilo na své pouti od pravěku až po současnost, byla připravena při příležitosti oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Čtyři základní panely provedou návštěvníka prostřednictvím nejdůležitějších časových mezníků dějinami města v období pravěku, středověku, v 19. a 20. století. Jeden samostatný panel je pak vždy věnován konkrétnímu městskému obvodu a jeho historii.

Putovní výstava bude k vidění od 3. května v Galerii na schodech porubské radnice. Vernisáž se bude konat v obřadní síni od 17.30 hodin. Součástí jejího programu je od 18.15 hodin koncert hudebního tria. Houslistky Lenka Hejnešová a Julie Ester Černá s varhanicí Marií Pluhařovou přednesou díla Petra Iljiče Čajkovského, Johana S. Svendsena, Arcangela Corelliho, Eduarda Dřízgy a porubského rodáka Ilji Hurníka.

Výstava se pak na jeden den z galerie přemístí – 10. května si ji budou moci v zimní zahradě prohlédnout nejen obyvatelé domu s pečovatelskou službou Astra na ulici I. Sekaniny, ale rovněž všichni zájemci o historii. Toto pamětnické setkání bude mít i další program: od 9 hodin s tématem Poruba v běhu času seznámí přítomné Jiří Lexa, člen letopisecké komise městského obvodu, od 10.30 hodin vystoupí a na téma Nová Ves a její vývoj pohovoří tamní kronikář Kamil Rodan. Na tento den bude výstava rozšířena o panel věnovaný dějinám městského obvodu Nová Ves. Poté se expozice opět vrátí na radnici.

Výstava v průběhu celého roku zavítá postupně do všech 23 městských obvodů.