Zabezpečte svůj domov před zloději

13/7 2017

Během prázdnin, kdy lidé opouštějí svůj domov na delší dobu, se zvyšuje počet krádeží v bytech a rodinných domech. Tomuto riziku se dá však předejít. Jak „neulehčovat práci“ bytařům, radí policie.

Zabezpečte svůj domov před zloději

Ilustrační foto. Zdroj: internet

Rady a doporučení:

  1. Řádně zamkněte a ujistěte se, že všechny přístupové cesty (okna, dveře) jsou zabezpečené a zavřené. Vhodné je mít bezpečnostní dveře či dveře s bezpečnostním zámkem. Za zvážení stojí také monitorovací systémy včetně kamer, které můžete mít napojeny na mobilní telefon, který v případě spuštění alarmu přijme zprávu. Zloděje může odradit také okenní fólie, v případě přízemních bytů mříže a tato opatření dokáží znepříjemnit či zcela zamezit pachateli cestu do objektu.
  2. Zbytečně nikomu neříkejte, že odjíždíte na dovolenou a nebudete doma a tyto informace nesdílejte vy, vaše děti ani na veřejných diskusích na sociálních sítích, což je v dnešní době velký trend.
  3. Požádejte někoho z blízkých či známých, aby dohlédl na domácnost (vyvětrat, stáhnout a roztáhnout žaluzie), aby byt budil dojem, že není opuštěný. Vhodné je zajistit i vybíraní poštovní schránky, která může být zdrojem informací o nepřítomnosti majitele.  Svůj účel splní také elektronický časovač na rozsvěcování světla, či zapnutí rádia.
  4. Na zahradě nenechávejte zbytečně ležet věci jako je žebřík, nářadí nebo sekačka a ukládejte je do zabezpečené kůlny. Zahradu opatřete osvětlením s pohybovým čidlem, které udrží prostor dostatečně přehledný i v noci. Nenechávejte žádné hodnotné věci na balkoně a terase, i když nebydlíte v přízemí. Pokud odjíždíte na delší dobu, je důležité udržovat také prostor před domem např. sekání trávníku, zalévání zeleně.
  5. Nezapomeňte před odjezdem uschovat a zabezpečit cenné předměty či větší finanční hotovost. Poznamenejte si sériová čísla a zvláštní označení cenných předmětů, elektronických výrobků a případně si je vyfotografujte. Nechte si cennosti označit dostupnými identifikačními metodami a prostředky. V případě, že se stanete obětí zlodějů, tak tato opatření usnadní jejich nalezení, identifikaci a urychlí řešení celé události.

Pokud byste po příjezdu domů zaznamenali, že váš byt navštívil nezvaný host, v žádném případě nevstupujte dovnitř, ale ihned volejte na linku 158 a o celé události informujte policii.