Na jaře v Porubě rozkvetou statisíce cibulovin

18/10 2017

Stejně jako loni i letos se v Porubě sází cibuloviny, která na jaře rozzáří ulice Poruby. Krokusy, narcisy a tulipány se ovšem nesází ručně, ale pomocí speciálního stroje, který za pár dní dokáže symetricky osadit několik kilometrů záhonů.

Na jaře v Porubě rozkvetou statisíce cibulovin

Cibuloviny se sázely například na Porubské ulici. Foto: Jana Janošcová

Tentokrát se zahradníci zaměřili na Porubskou ulici, Liptaňské a Nálepkovo náměstí a osmý porubský obvod. Celkově vysázeli 317 tisíc cibulek na ploše 2100 metrů čtverečních, nejvíce právě na osmém obvodě (221 tisíc kusů).

Pro zajímavost – výhodou strojní výsadby není jen rychlost. Speciální traktůrek dokáže sadit i symetricky a tak hustě, jak by to lidé ručně nebyli schopni. Například na Nálepkově ulici, kde se sazí směs Avatar, je na jednom metru čtverečním 220 kusů cibulí.

Cibule se v Porubě sázely už loni, konkrétně 320 tisíc kusů. Na jaře pak rozkvetly například v Zámeckém parku, na kruhovém objezdu Hlavní třídy, podél ulice 17. listopadu nebo na náměstí Vítězslava Nováka. Příští rok tak vyroste přes 600 tisíc cibulovin.

„Lidem se rozkvetlé ulice líbily a na výsadbu jsme měli jen pozitivní ohlasy. Proto jsme letos vytipovali nové lokality a věřím, že na jaře bude Poruba zase krásnější a barevnější,“ řekl starosta Petr Mihálik.