Obřadní síň už zná svou podobu

26/10 2017

Celý měsíc mohli lidé hlasovat o tom, jak by měla vypadat smuteční obřadní síň na svinovském hřbitově. A vybrali návrh, který vytvořili architekti z Projektstudia EUCZ. S jejich názorem se ztotožnila i odborná porota.

Obřadní síň už zná svou podobu

Lidé hlasovali pro návrh architektů z Projektstudia EUCZ. Vizualizace: Projektstudio EUCZ

Jak by měla vypadat smuteční obřadní síň na svinovském hřbitově? O tom mohli v hlasování celý měsíc spolurozhodovat i obyvatelé Poruby a Svinova. Celkově se do hlasování zapojilo 354 lidí a 241 z nich upřednostnilo návrh, který vytvořili architekti z Projektstudia EUCZ. Pro návrh ateliéru Ivan Kroupa Architekti hlasovalo 113 lidí.

Jen pro zajímavost. V Porubě hlasovalo 317 lidí, z toho 278 odevzdalo svůj hlas elektronicky a 39 hlasovacím lístkem. 222 hlasů získal návrh Projektstudia EUCZ. Ve Svinově hlasovalo 37 lidí, a to v poměru 19:18 pro vítězný návrh.

O tom, který z návrhů se bude stavět, rozhodla odborná komise, ve které byli vedle architektů i starosta a místostarostka Poruby, starostka Svinova a zaměstnanci porubského úřadu. Komise přihlédla k výsledkům hlasování a přiklonila se k návrhu Projektstudia EUCZ.

„Rozhodování bylo těžké, protože oba návrhy byly opravdu kvalitní. Všichni jsme se ale nakonec shodli, že návrh, který lidé vybrali v hlasování, je moderní a důstojný a svinovskému hřbitovu bude slušet. Samozřejmě bych rád poděkoval i studiu Ivan Kroupa Architekti, kteří také podali skvělý návrh. Ale vítěz může být jen jeden,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Podoba smuteční obřadní síně je tedy známa, ale stavba začne nejdříve až za dva roky. Příští rok a v první polovině roku 2019 bude zpracována kompletní studie a projektová dokumentace, samotná stavba je v plánu podle finančních možností mezi lety 2019 až 2022. Současně s výstavbou dojde i k rozšíření svinovského hřbitova, který slouží jako oficiální pohřebiště i pro Porubany. Poruba totiž svůj hřbitov nemá, ten u kostela svatého Mikuláše musel v padesátých letech 20. století ustoupit výstavbě.