Porubajk je závod pro celou rodinu

9/4 2018

Jedenáctý ročník populárního MTB závodu Porubajk letos odstartuje 21. dubna, tradičně z porubské Hlavní třídy.

Porubajk je závod pro celou rodinu

Na start závodu se staví celé rodiny. Foto: archiv ÚMOb/Jiří Birke

„Deset předchozích ročníků závod získával oblibu mezi hobby bikery i nejširší sportovní veřejností a stal se nejnavštěvovanější cyklistickou akcí kraje,“ pochvaloval si organizátor závodu Libor Hrdina. Že v Porubajku na věku nezáleží, to dokazují jak nejmladší závodníci v nesoutěžní jízdě na dva kilometry, v němž různá minikola, šlapadla a odrážedla prohánějí děti sotva tříleté, tak i účastníci ve věku nad sedmdesát let na trasách dlouhých 38 i 68 kilometrů.

„Porubajk, to znamená hlavně pohodu a radost ze společně absolvovaného sportovního zážitku. Od počátku vypisujeme unikátní soutěž pro školní týmy základních a středních škol, v níž jde o finanční bonus deset tisíc korun pro vítěznou školu. Později vznikla soutěž čtyřčlenných firemních týmů. V nich musí závodit minimálně jedna žena. Tento koncept získal ohromnou popularitu, možná i díky lákavé prémii – víkendovému wellness pobytu v Beskydech pro vítězný a jeden losovaný tým,“ připomněl Libor Hrdina. Loni například Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO sestavila osm týmů a pozadu nezůstal ani Úřad městského obvodu Poruba,  za který startovali i starosta, místostarostka nebo tajemník.

„Týmový duch závodu letos chceme rozvíjet, a přicházíme proto s rozšířením o kategorii rodinných týmů. O stejný bonus jako v kategorii firemních týmů se tak budou moci v jednom týmu utkat rodiče a jejich ratolesti: rodiče na 38- nebo 68kilometrové trati a libovolný počet jejich dětí na devítikilometrové trase Porubáčku. Ten startuje rovněž na Hlavní třídě, vede porubským lesoparkem a končí, jako všechny ostatní, v areálu VŠB-TUO,“  upřesnil organizátor závodu Libor Hrdina. Pro závodníky jsou v rámci startovného připraveny dvě občerstvovací stanice na trase a v cíli mají na výběr ze dvou teplých jídel.

Samotný závod se koná v sobotu, ale jeho program je dvoudenní a začíná už v pátek odpoledne na Hlavní třídě u kruhového objezdu. Tam se budou moci účastníci prezentovat  – obdrží startovní číslo a drobné suvenýry závodu. Zároveň tam bude probíhat doprovodný program a prezentace partnerů a sponzorů akce.

Kdy se v sobotu startuje?

10.00 – závod na 68 km
10.05 – rodiče s dětmi
11.00 – závod na 38 km 
11.05 – žákovský závod  na 10 km
Od 10.00 intervalové starty Powerbajk Adventure

Více informací na www.porubajk.cz.