Životní prostředí zlepší i jednotlivci

4/4 2018

Město chce v co nejširší míře zapojit obyvatele Ostravy do péče o životní prostředí a upozornit na osobní zodpovědnost každého za jeho stav. Proto přichází s kampaní „I na Tobě záleží“, která potrvá po celý měsíc duben a zabývá se tématy vody a cyklodopravy.

Životní prostředí zlepší i jednotlivci

Billboard kampaně Foto: MMO

U vody cílíme na preferenci pití kohoutkové vody. V Ostravě ji máme velmi kvalitní a zároveň chutnou. Její výhodou je její stálá čerstvost. U balené vody uplyne dlouhá doba mezi stočením a spotřebou. Jedná se o týdny, někdy až měsíce,“ zdůraznila náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Při nevhodném skladování balené vody hrozí, že se v ní začnou množit bakterie. Velkou zátěží pro životní prostředí jsou plastové obaly. Spousta energie je vynaložena na výrobu lahví, pak na jejich přepravu a hlavně na likvidaci. Nezanedbatelný není ani cenový rozdíl. Pokud denně vypijeme 1,5 l vody z kohoutku, tak za ni ročně utratíme cca 21 Kč, kdežto za balenou okolo 2555 Kč, to je přibližně 120x více! „Balená voda je tak nesmyslný a neekologický přepych,“ poukázala náměstkyně.

Tématem je také rozvoj cyklistické dopravy. V Ostravě je 250 kilometrů cyklostezek. „Jsme si vědomi, že kromě průmyslu a topení v kotlích se na znečištění ovzduší podílí velkou měrou doprava. Přispějte proto ke zdravému prostředí tím, že alespoň někdy necháte auto doma,“ vyzvala náměstkyně. „Ostrava je letos navíc  místním koordinátorem celostátní soutěže Do práce na kole,“ připomněla náměstkyně.

Kampaň odstartovala se začátkem dubna ve třech  lokalitách – v centru, Porubě a Ostravě-Jihu. S vizuály, které jsou zaměřeny na cyklodopravu a vodu, se setkáte na hlavních dopravních i pěších komunikačních trasách, a to na billboardech, tramvajích i tramvajových přístřešcích a lavičkách. Kampaň „I na tobě záleží“ se objeví na osmi billboardech, 13 polepech na tramvajích, dvou tramboardech, 13 tramvajových přístřešcích a 36 lavičkách. Partnerem kampaně je Dopravní podnik Ostrava, který městu plochy tramvají a zastávek poskytl za zvýhodněných podmínek.