Projeďte se na kole ve prospěch vydry jménem Plaváček

1/8 2018

Každý, kdo se 25. srpna postaví na start otevřeného závodu cyklistického Memoriálu Jana Veselého, přispěje na vybudování ubikace pro vydry v Záchranné stanici Bartošovice. Open závod po Hlavní třídě pro mládež je dlouhý 3,6 km (tři okruhy), pro dospělé 12 km (deset okruhů).

Projeďte se na kole ve prospěch vydry jménem Plaváček

Plaváčka, mládě vydry říční, přinesla loni v září vzedmutá hladina potoka po silném dešti. „Možná se jednalo o mládě, které matka ztratila při evakuaci zaplavené nory a neudržela ho při přesunu,“ zamýšlí se Marcela Orlová ze záchranné stanice v Bartošovicích. Pokud se do lidské péče dostane mladá vydra závislá na krmení mlékem, při odchovu si zpravidla vytvoří k lidem velmi silné vazby a šance na úspěšné vypuštění do přírody klesá na minimum. „To je i případ našeho Plaváčka. Po několika dnech krmení mlékem z láhve se začal hlasitě  dožadovat společnosti, takže bylo zřejmé, že snahy o vypuštění se asi minou účinkem. Navíc období, kdy by měl být pravidelně v hlubší vodě a učit se lovit ryby, připadlo na zimu, nemohli jsme ho nechat venku u rybníka, aby mohl trénovat. V přírodě mláďatům pomáhá při učení matka. Osamělé mladé vydře většinou trvá až několik měsíců, než se naučí sama ryby chytat. Šance na samostatný život v přírodě tím dále klesají,“ vysvětluje Marcela Orlová.

PlaváčekProtože případ Plaváčka není jediný, rádi by v záchranné stanici vybudovali vydrám „trvalé bydliště“ v ubikaci. Měla by stát v expoziční části návštěvnického střediska, takže lidé, kteří do Domu přírody Poodří zavítají, by mohli pozorovat aktivity vyder jak na suchu, tak ve vodě. Prvním obyvatelem má být právě Plaváček.

 

Cyklistický závod Memoriál Jana Veselého se na Hlavní třídě pojede v sobotu 25. srpna od 12 hodin. Délka okruhu pro všechny kategorie je 2500 metrů. Startům jednotlivých kategorií cyklistického memoriálu předchází start závodů koloběžek Kolobkova. Více informací na www.memorialjv.cz a www.bokolobkatym.cz.