Gymnazisté debatovali o změně klimatu

15/10 2018

Pro více než stovku studentů Jazykového gymnázia Pavla Tigrida zorganizoval městský obvod Poruba přednášku, na které se dozvěděli, co se skrývá pod pojmy udržitelný rozvoj nebo změna klimatu.

Gymnazisté debatovali o změně klimatu

Studenti vyslechli přednášku o udržitelném rozvoji. Foto: Pavel Konečný

Slova jako „udržitelný rozvoj” či „změna klimatu” slýcháváme téměř každý den. Ale umíme se pod nimi představit něco konkrétního? Studenti Jazykového gymnázia Pavla Tigrida na tuto otázku mohou odpovědět jednoznačně ano. Městský obvod Poruba pro ně zorganizoval přednášku Udržitelný rozvoj měst v souvislosti se změnou klimatu, která se těchto zásadních témat týkala. Přednášející Petr Birklena ze společnosti Ekotoxa diskutoval 12. října s více než stovkou studentů o tom, jak se mohou rozvíjet města v souvislosti s oteplováním klimatu a nedostatkem vody.

Studenti se dozvěděli i to, že město Ostrava si rizika uvědomuje a připravuje se na ně. Je jedním z prvních měst v České republice, které si zpracovalo adaptační strategii na změny klimatu. Také Poruba se snaží principy trvalé udržitelného rozvoje uplatňovat při plánování rozvoje obvodu. Jedním z příkladů je například zelená střecha komunitního centra, které MA 21vzniká v areálu základní školy na ulici Karla Pokorného.

Přednáška byla součástí místní Agendy 21, jejíž principy Poruba přijala za své.