Oblouk po roce ožije sousedskými slavnostmi

9/9 2019

Sousedská slavnost Zažít Ostravu jinak se bude konat v sobotu 14. září, opět – už potřetí – na prostranství u Oblouku. Akce začne ve 14 hodin. Součástí slavností bude letos také happening, který chce ukázat, kolik místa ve městě patří lidem a kolik autům. 

Oblouk po roce ožije sousedskými slavnostmi

Sousedská slavnost bude 14. září u Oblouku. Foto: Jiří Birke

„Okolí Oblouku bude pro automobilovou dopravu uzavřeno, místo toho si prostor mohou plnými doušky užívat všichni obyvatelé Poruby,“ říká hlavní organizátorka Tereza Matoušková. Cílem je, aby lidé vyrazili do ulic, seznámili se, jeden o druhém se něco dozvěděli, aby si užili společně strávený čas. „Podle nás je akce Zažít Ostravu jinak výborná  příležitost pro všechny, kdo se zajímají o své okolí a nebojí se třeba i přiložit ruku k dílu, aby se nám tady společně lépe žilo,“ vysvětluje další z organizátorek Kateřina Čigášová.

Dobrovolníci z Makovice chystají také swap (z angličtiny – vzájemná výměna) oblečení, závod v běhu na podpatcích nebo soutěž o nejlepší sladkou či slanou buchtu – do těchto soutěží se může zapojit kdokoli, kdo se na akci chystá.

Akce již tradičně nabídne prezentaci neziskových organizací působících v Porubě a okolí, o různorodý program pro děti se postarají organizace, které zde pracují s mládeží, svou činnost představí sportovní kluby a oddíly. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit například na vystoupení skupiny FiHa nebo Reného Matláška.

Organizátoři se snaží snížit množství odpadu, který taková velká akce vyprodukuje. „Chtěli bychom poprosit všechny návštěvníky, aby si přinesli vlastní hrneček nebo kelímek, do kterého si na akci mohou koupit třeba limonádu nebo jiné nápoje.  Nabídneme také domácí guláš, který se bude vařit přímo na místě – kdo by ho chtěl ochutnat, měl by si přinést vlastní misku,“ žádá Tereza Matoušková.

Letos bude sousedská slavnost spojena s happeningem Prostor pro auta, nebo prostor pro lidi?  Ten by měl názorně ukázat, kolik místa ve městě berou lidem právě auta. „Díky spojení s happeningem se navíc návštěvníci sousedských slavností budou moci společně zamyslet nad tím, že auto je skvělý služebník, ale závislost na něm se nám vrací v mnoha jiných podobách – řešíme, zda zrušit chodník, zabrat část zeleně, postavit dětské hřiště nebo postavit parkovací místa,“ zamyslela se Tereza Matoušková. Happening začne v 15.15 hodin.