Matrika ve Fakultní nemocnici Ostrava funguje už přes rok

29/1 2021

Už přes rok funguje v porubské porodnici detašované pracoviště porubské matriky, které maminkám umožňuje vyřídit si všechny potřebné dokumenty přímo v nemocnici.

Matrika ve Fakultní nemocnici Ostrava funguje už přes rok

Pracoviště matriky ve Fakultní nemocnici Ostrava. Foto: TV Polar

První v kraji a nápad hodný následování. Tak by se dalo jednoduše zhodnotit fungování detašovaného pracoviště matriky porubské radnice na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Zřízeno bylo v listopadu roku 2019 a využívají ho téměř všechny maminky, které v porodnici leží.

„Toto je příklad, jak by mohl a měl úřad fungovat. Prostě služba vytvořené přímo na míru občanům, kteří si tak mohou své věci vyřídit přímo na místě a ušetří si jednu nebo více cest na radnici. Navíc právě v prvních dnech po narození miminka, kdy mají rodiče nejvíce starostí, pro ně přináší výraznou pomoc a podporu,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Matrikářky mají vyčleněnou místnost přímo v druhém patře Gynekologicko-porodnické kliniky FNO. Maminky mohou chodit za nimi. Pokud to situace vyžaduje, může matrikářka přijít i do pokoje na oddělení. K dispozici jsou každý pracovní den dopoledne.

Pomoc maminkám oceňuje i vedení Fakultní nemocnice Ostrava. „Povedlo se nám ve spolupráci s Porubou otevřít matriku jako první v kraji. Jsme rádi, že tato služba je inspirativní i pro ostatní a už se k nám přidala například nemocnice ve Vítkovicích. Je to služba, která maminkám pomůže vyřídit si vše potřebné přímo tady u nás. Jen pro představu, loni u nás rodilo téměř 2300 maminek a skoro všechny službu matriky využily,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.