Tři dvory a vítěz bude jen jeden. Rozhodnou o něm Porubané

14/6 2021

Aktuální ročník projektu participativního rozpočtu Zelená Porubě má podtitul Navrhni svůj dvůr. Tři nejlepší nápady, které navrhovatelé dopracovali ve spolupráci s architekty, se od 10. června ucházejí o přízeň Porubanů. Vítězný návrh získá až čtyři miliony korun.

Tři dvory a vítěz bude jen jeden. Rozhodnou o něm Porubané

Tři dvory a vítěz může být jen jeden. Pátý ročník participativního rozpočtu Zelená Porubě jde do finále. Od 10. června mohou Porubané starší 15 let hlasovat o tom, který z návrhů považují za nejlepší. Hlasování končí 30. června a vítěz získá až čtyři miliony korun.

„Na rozdíl od minulých ročníků lidé tentokrát nenavrhovali dílčí proměny veřejného prostranství, ale rovnou změny celých dvorů. Dává nám větší smysl proměňovat větší prostranství, která si to navíc velmi zaslouží. Je skvělé, že se přihlásilo několik zajímavých návrhů. Ukazuje to, že v Porubě žijí lidé, kterým není veřejný prostor lhostejný a mají zájem ho zlepšovat,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Z přihlášených návrhů vybrala porota tři nejlepší. Ty následně rozpracovali navrhovatelé společně s architekty do konečné podoby. „Díky tomu se podařilo vytvořit komplexní a zajímavé projekty, které jsou v podstatě připraveny k realizaci. Věřím, že společná práce obohatila obě strany. Navrhovatelé pochopili, kolik práce takový projekt obnáší, a jak je třeba vše precizně promýšlet. Architekti zase měli možnost poznat, jak pozitivní může být práce s místní komunitou a jak je důležité při návrzích poslouchat ty, kteří v místě žijí,“ dodala starostka.

O vítězství se utkají projekty Dvůr přírodovědců, který chce proměnit lokalitu na ulici Čkalovova, Duhové hřiště, jež by mohlo vzniknout na ulici Plk. Rajmunda Prchaly, a Aktivní Podéšti, které chce proměnit dvůr na ulici Ludvíka Podéště.

„Návrhy si lidé mohou prohlédnout na webu zelenaporube.cz. Videa k jednotlivým návrhům i záznam z veřejného představení lze zhlédnout na YouTube kanálu městského obvodu Poruba. Hlasování začalo 10. června na webu Zelená Porubě a každý Poruban starší 15 let může projektům přidělit dva kladné a jeden záporný hlas. Hlas je možné odevzdat i fyzicky, a to v informačním centru na Hlavní třídě a v porubských pobočkách Knihovny města Ostravy,“ řekla koordinátorka projektu Kristýna Špačková.

Projekt participativního rozpočtu Zelená Porubě má už poměrně dlouhou tradici a díky němu vznikla v Porubě řada zajímavých věcí. Například v zatím posledním ročníku uspěly poeziomat u knihovny nebo historické autobusové zastávky. V předchozích čtyřech ročnících prošlo úspěšně hlasováním celkem 19 návrhů a všechny, až na zvlněnou louku, která se právě dodělává, jsou už hotové.

 Odkazy: