Poruba finančně pomůže trhovcům

9/12 2021

Letošní porubské vánoční trhy měly začít v neděli 5. prosince. Nakonec ale s ohledem na vládní nařízení ani nezačaly. Poruba se proto rozhodla trhovcům pomoci v jejich nelehké situaci a poskytla jim finanční kompenzaci. Přestože se trhy neuskuteční, chce Poruba částečně zachovat kulturní program.

Poruba finančně pomůže trhovcům

Vánoce v Porubě. Foto: Jiří Birke

Tisíc korun za den. To je forma pomoci trhovcům, o které rozhodla Rada městského obvodu Poruba. Obvod se tímto způsobem snaží reagovat na nelehkou situaci, do které se prodejci v důsledku protiepidemických opatření dostali. Pomoc se týká všech prodejců, kteří měli s obvodem uzavřenou smlouvu o prodeji na Porubském vánočním jarmarku.

„Vánoční trhy spojené s rozsvícením vánočního stromu patří k nejoblíbenějším akcím v Porubě. Proto nás mrzí, že jsme je letos museli zrušit. Chápeme ale, že současná situace není dobrá. Hledali jsme však cestu, jak pomoci trhovcům, a to co nejrychleji. Zároveň jsme nechtěli lidi připravit o vánoční atmosféru. Věřím, že jim tato forma pomoci pomůže překlenout současný stav, a budu ráda, když se s nimi uvidíme na dalších akcích Poruby. Třeba na Velikonočním jarmarku,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová. Obvod využil i nabídky města Ostravy, která je připravena kompenzovat obvodům padesát procent z pomoci prodejcům. Produkty, které nabízejí, najdou zájemci zde.

Poruba živnostníky podle svých možností podporuje po celou dobu pandemie. Těm, kteří podnikají v prostorách obvodu, už loni odpustila část nájemného, provozovatelé předzahrádek pak nemuseli platit za zábor veřejného prostranství. Obchodníkům, kteří se měli představit na jarmarku, umožnil městský obvod Poruba prezentaci i na svých facebookových stránkách.

Ačkoli trhy se na Alšově nemohly uskutečnit, městský obvod hledá cesty, jak zachovat aspoň něco z programu. „Především děti jsme nechtěli ochudit o kouzlo Vánoc. Proto jsme pro ně připravili několik akcí, které jim mají zkrátit čekání na Ježíška. Třeba z loňska oblíbeného pošťáka Štěpána, který dětem pomůže napsat přání Ježíškovi a orazí jim ho speciálním razítkem. O víkendech se lidé mohou podívat na zvířátka z betlémské stáje a několikrát se na Alšově náměstí objeví také sněhulák Olaf z pohádky Ledové království,“ řekla starostka.

Lidé se dočkají i koncertů a dalších představení. Máme domluveno několik vystoupení, která nebudeme předem avizovat. Prostě jednou za čas se na Alšově náměstí objeví umělec, zahraje, potěší kolemjdoucí a zase zmizí,“ dodala Lucie Baránková Vilamová.