Porubě došla trpělivost s majitelem Marici

15/12 2021

Jednou z jizev Poruby je bývalé nákupní centrum Marica na pátém stavebním obvodu. Městský obvod Poruba se dlouhodobě snažil domluvit s majitelem a všemožně mu pomáhal situaci řešit. Nyní ale zástupcům obvodu došla trpělivost.

Porubě došla trpělivost s majitelem Marici

Objekt bývalého nákupního centra je v současnosti v dezolátním stavu. Foto: Jiří Birke

Kdysi nákupní centrum uprostřed pátého stavebního obvodu, dnes ruina. Současný stav Marici je skutečně žalostný. V jejích troskách přespávají bezdomovci a scházejí se nejrůznější pochybné existence. Obyvatelům okolních domů se to pochopitelně nelíbí, stejný názor má samozřejmě i městský obvod Poruba.

Přitom vše dlouho vypadalo optimisticky a z trosek mělo povstat polyfunkční centrum s byty a obchody. Bohužel zůstalo jen u slibů. „Více než rok a půl s majitelem jednáme. Od jara má platné stavební povolení a celou dobu jsme mu maximálně vycházeli vstříc. Jsme si vědomi, že současný stav objektu je alarmující, a byli jsme rádi, že s tím chce něco dělat. Pomohli jsme mu vyřešit dopravní napojení, parkovací místa i naplánovat opravy dvora. Od jara nám slibuje, že na podzim začne stavět. Ale nezačal a nám došla trpělivost,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Na proměnu Marici nemá majitel podle svých slov dostatek peněz. Vypadá to však, že ani s prodejem, který by snad mohl tento problém vyřešit, příliš nespěchá, ačkoli zájemců má dost. Někteří z nich potvrdili svůj zájem i městskému obvodu Poruba. „Veškeré sliby, které nám dal, nesplnil. Týkalo se to například i ostrahy objektu, aby nebyl útulnou pro bezdomovce. Byť v minulosti už několikrát objekt zabezpečil, vždy to vydrželo jen pár dní a problémy byly zpátky,“ řekla starostka.

Městský obvod Poruba žádal aspoň o rychlou demolici objektu, ale ani v tom nebyl vyslyšen. „Nezbývá nám nic jiného, než konat striktně. A budeme žádat všechny dotčené instituce, aby v objektu konaly pravidelné kontroly a případně udělovaly sankce. Chceme vytvořit na majitele soustavný tlak, aby tuto jizvu Poruby konečně začal zodpovědně řešit,“ dodala starostka Lucie Baránková Vilamová.