Lidé si mohou zajít pro kytky na květinové louky. Ale jen na některé

31/10 2022

I na konci října jsou květinové louky ještě plné barev. Protože se ale chystá jejich pokos, lidé si mohou přijít luční kvítí natrhat. Ale jen na některá místa.

Lidé si mohou zajít pro kytky na květinové louky. Ale jen na některé

Květinová louka na náměstí V. Vacka. Foto: ÚMOb Poruba

Udělat si radost a oživit svou domácnost mohou lidé od pondělka 31. října. Na pěti z deseti květinových luk si mohou přijít natrhat kytky. „Podzim už pokročil a chystáme se louky posekat. Budeme to dělat takovým způsobem, abychom rostliny nepoškodili a lidé si je mohli odnést domů. Kosit budeme až začátkem listopadu, ale už teď mohou lidé chodit a kytky si sami natrhat. Snad jim ještě provoní domácnost,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Netýká se to ale všech míst, kde květiny rostou. Lidé si pro kytky mohou přijít na Havlíčkovo náměstí, náměstí Jana Nerudy, Antonie Bejdové a Václava Vacka nebo do parčíku na ulici Ludvíka Podéště. Naopak v Oáze klidu, na Francouzské, u Koruny a na ulici plk. Rajmunda Prchaly by je chtěl obvod zachovat.

„Chtěli bychom požádat lidi, aby si kytky brali opravdu jen na místech, které jsou k tomu určeny. Květinové louky nám dělají velkou radost a zpříjemňují nám městské prostředí. A byli bychom rádi, aby to tak zůstalo i v dalších letech. V Oáze klidu a na Francouzské chceme nechat rostliny až do jara. Je to experiment, který by měl kytkám umožnit vysemenit se a vyrůst opět příští rok. U Koruny a na ulici plk. Rajmunda Prchaly budeme kosit až po prvních mrazech. Pořád se učíme a hledáme nejideálnější způsob, jak se o louky starat. A budeme rádi, když nám s tím lidé pomůžou a budou si pro květiny chodit jen na místa k tomu určená,“ řekl místostarosta Miroslav Otisk.

První květinovou louku Poruba vysadila v roce 2021 na Francouzské ulici. Letos se seznam míst rozšířil na deset a luční kvítí se objevilo ve všech porubských obvodech. Celkově bylo osazeno téměř šest tisíc metrů čtverečních. Louky slouží i jako potrava a úkryt pro hmyz a zadržují vodu. Stejně jako mozaiková seč jsou součástí ekologických způsobů péče o zeleň, které Poruba v posledních letech prosazuje.

Kam pro květiny?
- na náměstí Jana Nerudy
- na Havlíčkovo náměstí
- na náměstí Václava Vacka
- na náměstí Antonie Bejdové
- na ulici Ludvíka Podéště