Duhové hřiště už slouží dětem

11/11 2022

V zatím posledním ročníku participativního rozpočtu Zelená Porubě lidé poprvé hlasovali o proměnách celých dvorů. Vybrali vnitroblok na ulici Plk. Rajmunda Prchaly a Duhové hřiště, které tam vzniklo, už slouží dětem i dospělým.

Duhové hřiště už slouží dětem

Na otevření Duhového hřiště nechyběla spousta dětí. Foto: Jiří Birke

Na začátku byla touha změnit k lepšímu prostor před svým domem. Potom přišel nápad, jak by dvůr mohl vypadat. Když se podařilo získat sousedy a přesvědčit odbornou porotu, vznikl návrh Duhového hřiště, který uspěl v hlasování projektu participativního rozpočtu Zelená Porubě. V listopadu byl nově upravený dvůr slavnostně předám obyvatelům.

„Jsme nadšení. Děti si už stihly pohrát jak na hřišti, tak na opičí dráze. Vyzkoušely i stojany na kola a věřím, že počasí jim umožní strávit ještě pár dní na pískovišti. Jsem ráda, že hřiště je užívané a dětem se líbí,“ řekla Sandra Zubáňová.

Duhové hřiště tvoří velký komunitní stůl, opravené pískoviště se zakrývací plachtou, domeček na hračky, kde je lidé mohou ukládat, nové lavičky, stojany na kola, nebo opičí dráha, která je rozčleněna na čtyři části. Základem je duhová plocha, která hřišti dala jméno. Určena je pro kolečkové sporty.

„Hřiště už je kompletní a má všechny prvky, které si lidé přáli. Doplnili jsme i nejrůznější výsadby. Teď na podzim to ještě není vidět, ale na jaře, až všechno rozkvete, to bude nádherné,“ uvedla koordinátorka projektu Zelená Porubě Kristýna Špačková.

Symbolický klíč od nového hřiště převzala Sandra Zubáňová od starostky Lucie Baránkové Vilamové. „Poprvé jsme projekt participativního rozpočtu Zelená Porubě pojali komplexně a proměnili jsme nejenom část veřejného prostoru, ale celý dvůr. Jsem ráda, že se to povedlo, protože jsou tady i atypické věci a různé kreativní záležitosti, které mají děti rády, a které v Porubě zatím jinde nemáme,“ poznamenala starostka Lucie Baránková Vilamová.

Duhové hřiště je hotové, ale Zelená Porubě pokračuje dalším ročníkem. Do konce června mohli lidé přihlásit svůj nápad. V srpnu odborná komise vybrala tři nejlepších – Zelené hřiště v prostoru mezi ulicemi Jasmínová, Heyrovského a U Školky, Dopravní hřiště a pumptrackovou dráhu u křižovatky ulic Martinovská a Průběžná a Aktivní Podéšti na ulici Ludvíka Podéště. Architekti teď společně s navrhovateli vytvářejí ideové návrhy, jak by dvory mohly vypadat. V prosinci je představí místním a v lednu Porubanům. V únoru se bude hlasovat o tom, který z návrhů se promění ve skutečnost.