Hutník na Alšově náměstí je jako nový. A nejenom on

1/11 2022

Už se stalo zvykem, že Poruba každý rok restauruje alespoň jedno umělecké dílo ve veřejném prostoru. Letos padla volba na ikonického Hutníka a reliéfy na Havlíčkově náměstí.

Hutník na Alšově náměstí je jako nový. A nejenom on

Hutník na Alšově náměstí. Foto: Jiří Birke

Hutník, který dohlíží na Alšovo náměstí, je už zase švihák. Dílo Antonína Ivanského dostalo k šedesátým narozeninám kompletní péči a opět vypadá jako v době svého vzniku. Restaurátor odstranil nečistoty i nevhodné zásahy z minulých let. A musel sáhnout i k sochařské obdobě plastické chirurgie. Mladému muži na podstavci totiž scházely části prstů a chyběl mu i kousek nosu. Minerálním tmelem byly domodelovány i nejrůznější praskliny a drobné defekty. Celý povrch sochy byl navíc barevně scelen a upraven do podoby, která se nejvíce blíží původnímu stavu.

A několik zajímavostí: Hutník je vysoký tři a půl metru a je zhotoven z jemnozrnného hořického pískovce. Výjimkou je část rukojeti hutnické pánve nad pravou rukou, která je z umělého kamene na cementové bázi a je vyztužená ocelovou armaturou. Ta je ukotvena do horní části klobouku. Autorem sochy, která stojí na Alšově náměstí od roku 1962, je Antonín Ivanský. Obnovu díla provedl restaurátor Pavel Hradilík.

Opravou prošly i dva reliéfy s názvem V dole, které jsou umístěny nad vchody do výškového domu na Havlíčkově náměstí. Restaurátor Josef Červinka je vyčistil, doplnil chybějící prvky a sjednotil barevnost díla.

V minulých letech obvod nechal opravit řadu děl. Původní podobu získal například terakotový reliéf na Oblouku. Obnoveny byly i dekorativní stěna na Alžírské ulici, keramická stěna s názvem Příroda v parku za EUC klinikou nebo plastika Kameny v Heyrovského ulici.

Sochu Hutníka mohla Poruba restaurovat díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje z Programu obnovy kulturních památek a památkově chráněných nemovitostí v Moravskoslezském kraji na rok 2022. Peníze na obnovu reliéfu V dole poskytlo statutární město Ostrava.

  

  logo MS kraje 

logo Ostravy