Vánoční strom se v Porubě rozsvítí druhou adventní neděli

28/11 2022

Porubský vánoční strom i letos rozsvítí děti a během jarmarku na Alšově náměstí nebudou scházet ani další tradiční akce, jako jsou Česko zpívá koledy či Punč se starostkou.

Vánoční strom se v Porubě rozsvítí druhou adventní neděli

Již několik let se Porubský vánoční jarmark koná na Alšově náměstí a začíná druhou adventní neděli. Stánky s vánočním sortimentem však budou otevřeny už v pátek 2. prosince. Nejoblíbenější akce jarmarku – rozsvícení vánočního stromu – se uskuteční v neděli 4. prosince. Tentokrát mu bude předcházet zvonečkový průvod se světýlky, který vyjde z prostranství u kruhového objezdu na Hlavní třídě. Děti si mohou s sebou přinést lucerničky, rolničky či zvonky. Průvod, jenž povedou andělé na chůdách, vyrazí v 17 hodin na Alšovo náměstí, kde děti společně se starostkou Poruby rozsvítí vánoční strom.

„Loni jsme strom rozsvítili společně s dětmi a chceme v tom pokračovat. Věřím, že zvonečkový průvod bude neskutečným zážitkem, který si děti i jejich rodiče patřičně užijí,“ řekla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Program vánočního jarmarku bude pokračovat i v dalších dnech. Každoroční akce Česko zpívá koledy je na programu 7. prosince a na pódium se postaví karvinský dětský pěvecký soubor Permoník. Chybět nebude ani Punč se starostkou, který se uskuteční 16. prosince. Výtěžek také letos poputuje na charitativní sbírku Srdce pro Porubu. Pro návštěvníky bude připraven i koncert a projížďka vláčkem.

„Sbírka už si v Porubě našla své místo a je nádherné, kolik lidí je ochotno pomoci. Tentokrát vybíráme peníze na šestiletého Matýska Wanjeka. Vánoční období je ideální dobou na pomoc druhým. Doufám, že společně vybereme dost financí, aby co nejdříve mohl využít potřebných rehabilitací,“ uvedla starostka.

I v dalších dnech se návštěvníci jarmarku mohou pobavit na nejrůznějších akcích. Pro děti je připraveno zimní kino nebo kolotoč, setká se s nimi pošťák Štěpán nebo sněhulák Olaf, pohladit si budou moci zvířátka z Venkovské školy Bludička, obdivovat mohou rovněž betlém řezbáře Jiřího Halouzky. Vystoupí děti z mateřských škol a Porubští trubači, přichystány jsou workshopy, divadelní představení aj. Porubský vánoční jarmark potrvá do 22. prosince.

 

Projekt Společná CZ-PL organizace kulturních aktivit dvou největších měst Euroregionu Silesia, registrační číslo CZ.11.4.120/0.0/0.0/17_028/0001625, byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

logo