Dodávky mohou od března stát jen na vyhrazených parkovištích

24/2 2020

Ostrý start vymístění dodávek se blíží. Už od 1. března budou moci v odpoledních a nočních hodinách parkovat jen na vyhrazených místech.

Dodávky mohou od března stát jen na vyhrazených parkovištích

Devět odstavných ploch a na nich přibližně 180 míst. Pouze tam budou moci majitelé nákladních vozů nad 2,5 tuny svá auta zaparkovat. Všude jinde jim od 1. března bude v období od pěti hodin odpoledne do sedmi ráno hrozit pokuta. Osobních vozů nad 2,5 tuny se zákaz netýká.

„Vymístění nákladních aut nad 2,5 tuny je věc, kterou dlouho připravujeme a má podporu většiny obyvatel Poruby. Podle ankety, kterou v minulosti městský obvod zveřejnil na svém facebookovém profilu, jsou dvě třetiny obyvatel obvodu pro vymístění dodávek z Poruby. Vždyť taková vozidla zabírají mnohdy více než jedno parkovací místo a často brání bezpečnému vyjíždění z parkoviště,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk.

Na vytipovaných plochách už je instalováno svislé dopravní značení. Do konce února ještě město umístí dopravní značky na všech příjezdech do Poruby a od března už začnou policisté hříšníky pokutovat. „Zkušenosti z jiných měst nám ukazují, že řidiči, kteří jezdí pro firmy, z velké části začnou parkovat v areálech svých zaměstnavatelů. Už jen to uvolní řadu míst pro Porubany. Takže jen samotné vymístění by mělo snížit počet dodávek parkujících v Porubě. Pro ostatní budou k dispozici odstavná parkoviště,“ poznamenal místostarosta.

Zákaz parkování dodávek nad 2,5 tuny bude mít časové omezení. Platit bude od 17 do 6 hodin. „Řidiči, kteří obvod zásobují nebo sem jezdí za prací, nemusejí mít strach, že se nedostanou ke svým zákazníkům nebo klientům. Rozhodně jim nijak nechceme komplikovat práci, proto zákaz začne platit až odpoledne, kdy se vracejí lidé domů a potřebují parkovat,“ dodal Miroslav Otisk.

Odstavná parkoviště lidé najdou na ulicích Otakara Jeremiáše (za konečnou autobusů č. 40, 48 a 49), Bedřicha Nikodema (kousek za konečnou autobusů č. 44 a 39), Karola Šmidkeho (plocha kousek od ulice Ivana Sekaniny), Pavlouskova (parkoviště u křížení s ulicí Marty Krásové), Jana Šoupala (bývalá konečná autobusu), 17. listopadu (naproti Dvorní ulici), Sokolovská (u Martinovské ulice), Skautská (mezi Sportovním areálem Poruba a kuželnou) a Polská (parkoviště mezi ulicemi Polská, Kubánská a Francouzská).