Poruba obnovuje provoz taxíků pro seniory

22/4 2020

Městský obvod Poruba v souvislosti s uvolňováním opatření proti šíření koronaviru obnovuje od května provoz Senior expresu Poruba. Lidi starší 76 let odveze k lékaři nebo k poskytovatelům sociálních služeb.

Poruba obnovuje provoz taxíků pro seniory

Ilustrační foto: archiv ÚMOb Poruba

Senior expres Poruba slouží lidem od září loňského roku. Za sebou má už téměř dva tisíce jízd a průkazku, která opravňuje k přepravě, si vyřídilo více než tisíc seniorů. V březnu byla služba kvůli koronavirové pandemii pozastavena. Od 4. května začnou speciální taxíky opět jezdit.

„Pomalu se začíná obnovovat provoz lékařských ordinací i denních sociálních služeb. Ze strany seniorů jsme zaznamenali spoustu dotazů, zda jim opět pomůžeme s dopravou. Po konzultacích s provozovatelem vozidel jsme se dohodli, že jsme schopni provoz Senior expresu Poruba od května obnovit. Samozřejmě za zvýšených hygienických podmínek a klienti budou muset mít zcela logicky roušku,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Služba se za několik málo měsíců stala velmi populární a Poruba uvažuje o tom, že ji do budoucna rozšíří. „Veškerá data postupně vyhodnocujeme a ukazuje se, že speciální taxíky pro starší občany mají smysl. Službu rozhodně chceme zachovat a pro další veřejnou zakázku, kterou připravujeme, budeme chtít podmínky rozšířit tak, aby byla dostupná i pro další lidi,“ dodala starostka.

Lidé, kteří chtějí Senior expres Poruba využívat, musejí splnit několik podmínek. Služba je určena výhradně Porubanům starším 76 let. Využívat ji mohou čtyřikrát do měsíce a za cestu zaplatí třicet korun. Aby mohli speciálními taxíky jezdit, musejí si vyřídit průkazku, kterou vydává odbor sociální (Generála Sochora 6013/2, tel. č. 599 481 500). K vyřízení stačí občanský průkaz a fotografie.