Poruba roznese seniorům balíčky s rouškami

9/4 2020

Městský obvod Poruba se od začátku koronavirové krize snaží velmi aktivně pomáhat především nejohroženějším, což jsou senioři. V průběhu měsíce jim zajistil tisíce roušek. Teď zaměstnanci úřadu začali roušky adresně roznášet všem Porubanům starším pětašedesáti let.

Poruba roznese seniorům balíčky s rouškami

Příprava balíčků pro seniory. Foto: ÚMOb Poruba

Ve čtvrtek 9. dubna začal městský obvod Poruba roznášet adresně roušky seniorům. První den bylo rozneseno přibližně 500 obálek, které vedle roušky obsahují i leták s nabídkou pomoci a návod, jak se správně o roušku starat.

„Celou dobu se snažíme velkou část pomoci směřovat k seniorům. Naši zaměstnanci hlavně z odboru sociálního ušili stovky roušek, které využívají především obyvatelé domovů s pečovatelskou službou a další dříve narození Porubané. K nim, a k lidem, kteří se o ně starají, mířila také většina darů, které jsme dostali od jednotlivců i institucí. Teď jsme se ale rozhodli, že všem seniorům v Porubě adresně pošleme ještě jednu látkovou roušku a především potřebné informace, na koho se mají obrátit, když potřebují pomoc,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Zaměstnanci úřadu připravili více než šestnáct tisíc balíčků, které budou lidem starším pětašedesáti let v následujících dnech doručeny do schránek. Roznos by měl skončit 19. dubna, prvních pět set obálek roznesli pracovníci úřadu už dnes. „Možná důležitější než rouška jsou informace, které balíček obsahuje. Mnoho starších lidí nevyužívá internet a sociální sítě. Máme pro seniory připravené nejrůznější programy pomoci. Od doručení nákupu, přes dezinfekci až třeba po psychologickou pomoc. Pokud chceme, aby se o této pomoci dozvěděli všichni bez rozdílu, adresné doručení je asi jedinou možností. Proto jsme se pro něj rozhodli,“ řekla starostka.

Balíčky s letáky jsou připravené, teď už zbývá doplnit do nich jen roušky, které postupně doručují nejrůznější subjekty. „První várku roušek jsme dostali ve čtvrtek a hned jsme je roznesli. Jsem velmi ráda, že se mezi zaměstnanci našla spousta dobrovolníků, kteří budou roušky balíčkovat i v průběhu Velikonoc ve svém osobním volnu. Chceme udělat vše proto, aby senioři roušky i informace měli k dispozici co nejdříve,“ dodala starostka.

Pomáhat se nesnaží jen úřad, velmi aktivní jsou i příspěvkové organizace obvodu. Například základní školy na ulicích Dětská a Komenského poskytly své 3D tiskárny VŠB-TUO, která na nich vyrábí ochranné štíty pro lidi v první linii. A škola na ulici Dětská má před svým vchodem rouškovník, kde si lidé mohou vzít roušku pro svou potřebu.