V Galerii Dukla se představí trojice autorů

16/7 2020

Společná výstava Vasila Artamonova, Alice Nikitinové, Marka Tischlera bude zahájena 20. července v 17 hodin v Galerii Dukla na Hlavní třídě. Autory nespojuje pouze malba, ale i zvýšená citlivost vůči současnému světu. Návštěvníci budou moci zhlédnout obrazy tematizující fenomén tzv. nemíst, tedy míst bez paměti a identity ve smyslu hyperprostorů charakteristických pro globální kapitalismus, a to jak z hlediska produkce, tak z hlediska spotřeby.

V Galerii Dukla se představí trojice autorů

Název výstavy Svět, v němž nežijeme je otevřenou narážkou na manifestační text Jindřicha Chalupeckého Svět, v němž žijeme, ve kterém se teoretik zamýšlí nad úlohou moderního umělce a zároveň vyslovuje požadavek na zrušení hranic mezi uměním a skutečností.

Také pro autory této výstavy je vztah k „realitě dneška“ výsostným předpokladem jejich tvorby. Na rozdíl od svých modernistických předchůdců ale pozbyli míru identifikace s objektem jejich zájmu, na což upozorňují i příznačnou modifikací názvu Chalupeckého textu. V hledáčku jejich pozornosti už nestojí člověk a město coby námětové středobody Skupiny 42, na jejímž počátku Chalupeckého text stál. Svůj zájem soustředí jinam. Nikoli na místa, nýbrž spíše na ne-místa, tedy lokality bez paměti ve smyslu hyperprostorů charakteristických pro globální kapitalismus, ve kterých – namísto poetiky prostoru – vystupuje do popředí bezmezná prázdnota dehumanizovaného území. Jestliže je tedy pro umělce Skupiny 42 ústředním programem tvorby zkoumání identity místa, pro autory této výstavy je to spíše něco, co bychom mohli nazvat výzkumem deteritorializace prostoru, tedy jevu charakteristického právě pro pozdní fázi kapitalismu, kdy už kapitál není vázán na jedno místo a bez větších problémů, prakticky neomezeně, migruje podle potřeby trhu.

Modernistické tvarosloví, které všichni čtyři autoři při práci používají, je přitom původcem specifické významové subverze, neboť to byla – trochu paradoxně – právě moderna, která uvedla do pohybu tento neustále se zrychlující stroj ekonomického proudění a kulturní výměny, jehož důsledkem nemůže být nic jiného než totalizovaná globalita.

Výstava bude k vidění do 2. října 2020.

Projekt je financován z rozpočtů Ministerstva kultury ČR a statutárního města Ostravy.

MK - logoOstrava - logo