Školáci z Valčíka budou mít nové sportoviště

17/9 2020

Pokud bude počasí stejně příznivé jako loni, dočkají se děti ze Základní školy Josefa Valčíka do konce roku nového multifunkčního sportoviště.

Školáci z Valčíka budou mít nové sportoviště

V areálu ZŠ Josefa Valčíka vyrůstá nové sportoviště. Foto: Martin Otipka

Porubské školy vesměs mají k dispozici sportovní areály, které slouží nejenom školákům, ale i veřejnosti. Najdou se však výjimky. Jednou z nich je Základní škola Josefa Valčíka, která nemá vůbec žádné sportoviště. Tedy prozatím. V září prostor vedle školy ovládla stavební technika, a pokud počasí dovolí, nové multifunkční hřiště bude hotové do konce roku.

„Moderní víceúčelové hřiště poskytne kvalitní zázemí pro školu a odpoledne bude přístupné veřejnosti. V docházkové vzdálenosti podobné místo chybí, takže věříme, že ho budou využívat všechny generace,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Sportoviště bude multifunkční. „Bude mít umělý povrch s odpruženým tartanem. Využitelné bude pro volejbal, nohejbal, malou kopanou, florbal, streetball a tenis, chybět nebude ani doskočiště pro skok daleký. Doufám, že vše se stihne do konce roku. Záležet bude ale na klimatických podmínkách. Pokud nebudou technologicky příznivé podmínky, finální povrch bude možno položit až na jaře,“ popsala vznikající areál místostarostka Petra Brodová.

Předpokládané náklady samotné stavby činily 5,6 milionů korun. Při veřejné zakázce se je ale podařilo snížit. Vítězná firma sport cité + s.r.o. nabídla cenu 4,3 milionů korun. „Další náklady pak vyvolala nezbytná přeložka plynového potrubí, která stála zhruba milion korun,“ řekla místostarostka Petra Brodová.

Výstavba hřiště je jednou z největších investičních akcí Poruby v tomto roce a největší investicí Poruby do škol. „V příštím roce plánujeme výstavbu hřiště v areálu Základní školy Bulharská. Naším cílem je, aby všechny školy měly kvalitní sportoviště a lidé ve všech částech Poruby měli ve svém dosahu místo, kam si mohou zajít zaházet, zaběhat či zakopat,“ dodala starostka Lucie Baránková Vilamová.