Sdílená kola bude v následujích dvou letech provozovat nextbike

21/10 2020

Provozovatelem veřejně sdílených kol v Ostravě pro příští dva roky zůstává společnost nextbike. Splnila všechny podmínky, které si město stanovilo ve veřejné zakázce, a nabídla výrazně nižší cenu, kterou město přispěje na každou výpůjčku. Novinkou služby bude od příštího roku celoroční provoz.

Sdílená kola bude v následujích dvou letech provozovat nextbike

Provozovatelem bikesharingu bude nadále nextbike. Foto: Jiří Birke

Výběrové řízení bylo vypsáno pro neomezený počet zájemců, přihlásili se dva. Vítězný nextbike, který službu v Ostravě druhým rokem zajišťuje, nabídl cenu 7,10 koruny s DPH za každou výpůjčku, společnost Rekola, která v roce 2018 sdílená kola v Ostravě zaváděla, navrhla cenu 9,90 korun s DPH. 

Díky tomu, že ve veřejné zakázce vyhrál stejný provozovatel jako doposud, mohou kola na konci roku zůstat ve stojanech a nextbike bude plynule pokračovat v provozování stávajícího systému. „Od příštího roku budeme mít poprvé v Ostravě celoroční provoz bikesharingu, navíc na území celého města, protože stojany s koly budou už ve všech městských obvodech. Tentokrát jsme poprvé vyhlašovali výběrové řízení k udělení koncese na dva roky, protože jsme předpokládali, že pro poskytovatele služby bude jistota jejího provozování po delší dobu motivací ke snížení ceny. To se nám potvrdilo. Ještě letos je smluvní příspěvek města na jednu výpůjčku 8 korun a dvacet haléřů, od příštího roku to bude něco málo přes sedm korun," uvedla náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová.

V letech 2021 a 2022 bude ve všech 23 obvodech města k dispozici celkem přes 300 stanic, kde se budou kola půjčovat a také vracet. Od června do září bude v ulicích města tisícovka sdílených kol, od března do května a od října do listopadu to bude 800, a v lednu, únoru a prosinci 400 kol. Pro uživatele bude i nadále prvních 15 minut výpůjčky zdarma a následujících 45 minut za cenu ve výši maximálně 25 korun. Cena za každou další hodinu půjčení kola nepřesáhne 40 korun.

Zdroj: Magistrát města Ostravy