Do ulic Poruby se vrací veřejná služba

Při udržování pořádku v ulicích Ostravy-Poruby bude od dubna opět pomáhat veřejná služba. Měsíčně bude veřejná prostranství uklízet až osmdesát dlouhodobě nezaměstnaných.

Do ulic Poruby se vrací veřejná služba

„Městský obvod Poruba uzavřel s úřadem práce smlouvu o organizaci a výkonu veřejné služby. Úřad práce nám na základě této smlouvy poskytne nejen pracovníky veřejné služby, ale i pracovníky veřejně prospěšných prací, kteří budou tuto činnost organizovat a administrativně zajišťovat,“ uvedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza.

Každý klient zařazený do veřejné služby může odpracovat maximálně 20 hodin týdně, tedy maximálně 80 hodin měsíčně. Novinkou v Porubě bude zavedení dvousměnného provozu pracovních čet. První  skupina nastoupí v 6 hodin ráno, druhá bude začínat v 10 hodin dopoledne. Měsíčně se tak v ulicích Poruby vystřídá až 80 dlouhodobě nezaměstnaných.

Městský obvod Poruba zavedl veřejnou službu v září 2009 a klienti ji v Porubě vykonávali do prosince 2011. Po lednovém zavedení sociální reformy do praxe bylo potřeba doladit nové podmínky spolupráce mezi úřadem práce a městským obvodem. „Jsme rádi, že se klienti úřadu práce budou opět podílet na zlepšování stavu pořádku v našem obvodu. Výsledky činnosti pracovních čet složených z dlouhodobě nezaměstnaných byly v ulicích vidět a od obyvatel Poruby jsme měli na údržbu veřejného prostranství pozitivní ohlasy. Zvláště teď po skončení zimního období bude tato služba potřeba,“ doplnil starosta. Dlouhodobě nezaměstnaní budou v rámci veřejné služby pečovat o pořádek na veřejných prostranstvích, uklízet okolí zastávek a místa s vysokou frekvencí pohybu lidí. V minulých letech se ukázalo, že pracovní čety uklidí v Porubě za jednu denní směnu z veřejných prostranství téměř půl tuny odpadků.