Dvě porubské mateřské školy budou mít prodloužený provoz

Vyjít vstříc pracovně vytíženým rodičům malých dětí se rozhodla porubská radnice. Ve dvou ze svých devatenácti mateřských škol zavede od září nadstandardní službu prodlouženého provozu. Školky budou otevřeny až do 17:30 hodin.

Dvě porubské mateřské školy budou mít prodloužený provoz

„Rozhodli jsme se reagovat na současné podmínky pracovní doby zaměstnaných rodičů. V návaznosti na jejich potřeby plánujeme zavést od nového školního roku prodloužený provoz ve dvou mateřských školách, a to na ulicích Dětská a J. Šoupala,“ uvedl místostarosta pro oblast školství Jan Dekický. Jak podotkl, prodloužení provozní doby si vyžádá zkoordinování řady organizačních aspektů, například uzpůsobení pracovních úvazků pedagožek. Upozornil proto, že nadstandardní služba nebude zdarma. „Rodiče si za ni budou muset připlatit. Půjde však o částku maximálně několika stokorun měsíčně. Věříme, že řada vytížených rodičů, jejichž pracovní doba neumožňuje vyzvednutí dítěte do 16:30 hodin, tuto službu uvítá,“ doplnil Dekický.

Zápisy ve všech devatenácti mateřských školách, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba, se uskuteční 21. března. Při přijímání mají přednost předškoláci, neboť ti mají ze zákona nárok navštěvovat školku jako přípravu na školu základní. Výhodu mají také děti, jejichž sourozenec už mateřskou školu navštěvuje, a děti starší tří let s trvalým pobytem v Porubě, jejichž rodiče jsou zaměstnaní. „Kapacita našich školek by měla být dostatečná a všechny zájemce splňující tyto podmínky bychom měli uspokojit,“ dodal Dekický.

Zájem o prodloužený provoz ve dvou mateřských školách by se podle něj měl ukázat právě u nadcházejících zápisů. „Ohlas rodičů nám naznačí, do jaké míry je tato služba v dnešní době potřebná. Na vyhodnocení si ale počkáme až po spuštění ostrého provozu. Pokud by se prodloužená otvírací doba školek osvědčila a byl o ni enormní zájem, nebránili bychom se jejímu rozšíření,“ uzavřel Dekický.