Městský obvod podpoří vznik umělecké galerie

Umělecká galerie vznikne letos v prostorách kolonády porubského zámku. Na její vybudování přispěje městský obvod částkou 200 tisíc korun. O pomoci při spolufinancování výstavby rozhodlo na svém dnešním zasedání porubské zastupitelstvo. V galerii budou moci vystavovat svou tvorbu amatérští umělci z řad občanů, žáci a studenti uměleckých škol i profesionální umělci.

Městský obvod podpoří vznik umělecké galerie

„Zámecká kolonáda jako otevřený prostor představuje ideální místo pro vznik galerie. Je také vhodná pro konání koncertů, večerů poezie a dalších kulturních událostí,“ uvedl majitel zámku Epanastatis Prusalis s tím, že plánované stavební úpravy zahrnují především zasklení výplně kleneb kolonády. Na jejich realizaci přispěje městský obvod částkou 200 tisíc korun. „S majitelem zámku uzavřeme smlouvu o využívání prostor galerie, abychom mohli osm týdnů v každém kalendářním roce bezúplatně využít galerii pro naše potřeby. Rádi bychom v ní umožnili vystavovat například našim základním školám či spolupracujícím občanským sdružením a zájmovým klubům,“ řekl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Jak podotkl, zámek je jedním z mála historických objektů na území Poruby a je oblíbeným místem pro pořádání svateb. Jeho majitel Epanastatis Prusalis spolupracoval s porubskou radnicí také při pátrání po tajné chodbě, která měla spojovat zámek s nedalekým kostelem sv. Mikuláše.

Finanční podporu poskytne městský obvod Sboru dobrovolných hasičů Pustkovec. Na výzbroj, výstroj a technické vybavení mu přispěje částkou 50 tisíc korun. Pustkovečtí hasiči vykonávají na území městského obvodu Poruba povodňovou, zásahovou a asistenční činnost. Loni zasahovali například při odčerpání vody ze zatopených sklepů, při odstraňování spadlého stromu na Francouzské ulici či při hašení požáru bytu na ulici Františka Čechury. Dotaci deset tisíc korun obdrží od městského obvodu Poruba místní organizace Českého rybářského svazu, kterou využije dětský rybářský kroužek Hastrman na pořádání závodů.