Z porubských prvňáčků jsou čtenáři

Prvňáčci ze Základní školy na ulici J. Valčíka byli slavnostně pasováni do cechu čtenářského v pobočce Knihovny města Ostravy na ulici L. Podéště. Svou přísahu, že se vždy budou o knihy vzorně starat, složili před knihovnicí v převleku královny a místostarostou Petrem Jedličkou.

Z porubských prvňáčků jsou čtenáři

Děti se seznámily s fungováním knihovny a absolvovaly krátký kviz, ve kterém knihovnice zjišťovaly, jestli se umí ke knihám správně chovat. Prvňáčci prozradili, že jim všem doma rodiče čtou pohádky a že někteří už umí číst příběhy sami. „Z knih mám nejraději Ferdu mravence a Malého prince,“ říká Míša Netopilová. „Čteme si je společně s mamkou. Nejdřív čte ona mně a potom jí čtu já,“ dodává. Všechny děti podepsaly pergamen se čtenářským slibem a obdržely čtenářský průkaz i drobné dárky.

Podle slov knihovnic v současné době dochází k omlazení čtenářů a zájem o četbu stoupá. „Poslední dobou nám přibyla řada malých čtenářů, kteří do knihovny vlastně přivedli své rodiče,“ říká vedoucí pobočky knihovny na ulici L. Podéště Iveta Balnarová. „Čtenáři nás pak většinou navštěvují až do puberty, kdy jejich zájem o četbu polevuje. Potom se ve velké míře opět vracejí,“ doplňuje.

Knihovna města Ostravy disponuje v městském obvodu Poruba celkem čtyřmi pobočkami, kromě ulice L. Podéště je zájemci najdou na ulicích Opavská, Vietnamská a Podroužkova.