Oheň poškodil fasádu školní budovy

U tří požárů kontejnerů v porubském obvodu zasahovali první květnový den hasiči. Plameny zachvátily nádoby na odpad na ulicích Marie Majerové, Josefa Skupy a Aleše Hrdličky. Oheň z plastových kontejnerů na ulici Aleše Hrdličky zdevastoval také část nové fasády školní budovy. Dvorní trakt této základní školy postihl požár i v listopadu loňského roku. Náprava tehdejších škod byla vyčíslena na 55 tisíc korun. Cena současného poškození zatím není vyhodnocena.

Oheň poškodil fasádu školní budovy

 „Jsem opravdu šokován přístupem některých porubských občanů, kteří si neváží majetku a naši snahu o estetizaci obvodu záměrně hatí. Do nápravy škod je kromě peněz zapotřebí investovat také práci mnoha lidí, která by se dala využít mnohem smysluplněji,“ říká starosta Lumír Palyza.

Na likvidaci škod způsobených zloději, vandaly a žháři městský obvod ročně vynakládá statisíce korun. Finanční prostředky jsou vydávány zejména na opravy laviček, dětských skluzavek, prolézaček a houpaček i na nové odpadkové koše. Další peníze vyžaduje také náprava činnosti sprejerů, kteří ničí v Porubě fasády domů, kulturních a školních zařízení i prostory zastávek městské hromadné dopravy. Terčem zlodějů se každoročně stávají i okrasné záhony na veřejných prostranstvích, ze kterých mizí sazenice, keře, mulčovací kůra i navezená zemina a kamínky.