103letá jubilantka sleduje fotbalové EURO

Ve skvělé duševní pohodě dnes v Domově U jezera v Hlučíně oslavila 103. narozeniny Růžena Bartová z Ostravy-Poruby. Aktuálně je plně zaneprázdněná sledováním fotbalového EURA. Mrzí ji, že naši svěřenci vypadli s Portugalskem, přesto na český tým nedá dopustit.
103letá jubilantka sleduje fotbalové EURO

„Krásný fotbal! Byli jsme rovnocenným soupeřem. Měli jsme šance, když jsme se dostali před bránu, tak jsem křičela. Ale odklonilo se od nás štěstí, myslím, že jsme mohli vyhrát,“ zasvěceně komentovala včerejší zápas naší reprezentace s Portugalskem. Jubilantka, která pamatuje Rakousko-Uhersko i obě světové války, je velkou fanynkou fotbalu už od mládí, kdy její bratr hrával za SK Slezská Ostrava. O své rozvětvené rodině mluví jen v superlativech. Má osm pravnoučat a tři prapravnučky. K oslavě jejích 103. narozenin se v Domově U jezera v Hlučíně sešla velká část příbuzenstva.

Mezi desítkami gratulantů nechyběl ani místostarosta městského obvodu Poruba Petr Jedlička. Povídali si nejen o fotbale, paní Bartová se zajímala, co je v Porubě nového. „Její kondice je obdivuhodná. Vitalitu a optimismus, který kolem sebe šíří, jí můžeme jen závidět. Přeji jí, aby jí zdraví sloužilo a my se tu mohli společně sejít příští rok na oslavě 104. narozenin,“ řekl místostarosta Petr Jedlička.

Recept Růženy Bartové na dlouhověkost je jednoduchý – málo jíst, vyhýbat se alkoholu a cigaretám. Oslavenkyně žila až do svých 101 let sama v bytě v Ostravě-Porubě. Od loňska bydlí kvůli zhoršující se mobilitě v Domově U jezera v Hlučíně, kde se o ni vzorně starají. Všichni obyvatelé i zaměstnanci si ji rychle oblíbili, protože je vždy dobře naladěna a má smysl pro humor.