Setkání tří světů na Senior-junior-hendikepiádě

Zapojit hendikepované spoluobčany a seniory do aktivního života bylo hlavním cílem Senior-junior-hendikepiády, jejíž pátý ročník se dnes uskutečnil v areálu Domu s pečovatelskou službou Astra v Ostravě-Porubě. Setkání tří různých světů se neslo v duchu navazování nových přátelství a vzájemné inspirace.
Setkání tří světů na Senior-junior-hendikepiádě

Ve vědomostních i sportovních disciplínách se utkalo přes dvacet tříčlenných týmů složených z mentálně postižených klientů Střediska pracovní rehabilitace, zdravotně postižených studentů Střední školy prof. Zdeňka Matějčka, seniorů z Centra sociálních služeb Poruba a dětí z družiny Základní školy na Porubské ulici 832. „Jednotlivé soutěžní úkoly byly vzhledem ke schopnostem účastníků zaměřené především na koordinaci pohybů, jemnou motoriku a trénink paměti,“ uvedl místostarosta městského obvodu Jan Dekický, který akci slavnostně zahájil. Během celého dopoledne se po budově domu s pečovatelskou službou pohybovaly skupinky dětí, seniorů i hendikepovaných a plnily úkoly, mezi nimiž bylo například poznávání dopravních značek, hod na terč či proplétání papírových kroužků. „Senioři jsou pro další soutěžící zdrojem zkušeností, díky účasti hendikepovaných spoluobčanů zase ostatní ztrácejí pocit nejistoty, jak se k těmto lidem chovat. Pro všechny skupiny tato akce navíc představovala vítané zpestření běžného denního režimu,“ dodal Dekický.

Senior-junior-hendikepiáda není jedinou příležitostí, při níž se v Porubě potkávají senioři a hendikepovaní spoluobčané. „Klienti Střediska pracovní rehabilitace několikrát ročně připravují pro naše seniory taneční vystoupení. Senioři je mají velice rádi, protože jsou bezprostřední a pozitivně naladění. Proto jsme rádi, že se nám podařilo zapojit obě skupiny do další společné aktivity, z níž se během posledních let stala milá tradice,“ podotkla Jiřina Foldynová, ředitelka Centra sociálních služeb Poruba, které v městském obvodu provozuje mimo jiné i dva domy s pečovatelskou službou.