Důležité upozornění nájemníkům obecních bytů

V souvislosti s probíhajícím prodejem obecních bytů do osobního vlastnictví nájemníků jsme zaznamenali řadu reakcí nájemníků na nabídky, které jim zasílají soukromé společnosti obchodující s realitami. Obsahem těchto nabídek je návrh na odkoupení bytové jednotky jménem nájemníka s tím, že společnost za nájemníky uhradí kupní cenu a následně jim bude byt pronajímat za stávající nájemné. Garantuje jim, že do budoucna toto nájemné nebude navyšovat. Městský obvod Poruba důrazně doporučuje všem nájemníkům nabídky tohoto typu pečlivě zvážit, neboť mohou být založeny na nepravdivých tvrzeních.

Důležité upozornění nájemníkům obecních bytů

Jedním z nich je i informace, že městský obvod Poruba prodá byty, o něž jejich nájemníci neprojeví zájem, třetím osobám, které následně neúměrně zvýší nájemné. Zastupitelstvo městského obvodu přijalo v prosinci loňského roku usnesení, že nebude byty prodávat třetím osobám. Městský obvod Poruba si neprodané byty ponechá ve svém vlastnictví, neboť s nimi počítá ve své bytové koncepci.

Důrazně varujeme nájemníky před unáhleným přijetím výše uvedených nabídek bez toho, aniž by si důkladně ověřili obsah budoucího vztahu mezi nájemníkem a soukromou společností a také její důvěryhodnost. Příslib soukromých společností, že se zavazují v budoucnu nezvyšovat nájemné, je právně nevymahatelný a takové ujednání ve smlouvě by bylo ze zákona neplatné. Nabídky rozesílají společnosti, které samy realizují to, před čím ve svých nabídkách varují. Dle našich zjištění se jedná o společnosti, které byly založeny před krátkou dobou a nemají dostatečně dlouhou historii, kterou by bylo možno ověřit. Obezřetným zvážením nabídek předejdou nájemníci situaci, kdy se vlastníkem jejich bytu stane soukromá společnost, která následně zvýší nájemné natolik, že je nájemce nebude schopen platit a dostane výpověď z nájmu bytu. V případě jakýchkoliv pochybností se nájemníci mohou obrátit na pracovníky porubské radnice, na nezávislé občanské poradny či advokátní kanceláře.