Rekonstruovaná azylová zařízení nabízí klientům bezpečné zázemí

Život se s nimi nemazlil. Se svými dětmi se ocitly bez střechy nad hlavou. Pomoc našly v porubském Domově pro matky s dětmi, který slouží právě opuštěným ženám v tísni. V domově žije 11 klientek a 23 jejich dětí, které díky evropským penězům získaly příjemnější, útulnější a bezpečnější zázemí. Zajistila jej více než rok trvající rekonstrukce všech bytů i sociálního zázemí, na níž se podařilo získat téměř pět milionů z Regionálního operačního programu.

Rekonstruovaná azylová zařízení nabízí klientům bezpečné zázemí

Paní Květoslava bydlí v domově se svými čtyřmi dětmi devět měsíců. „Musela jsem odejít od manžela, se kterým jsem už s dětmi nemohla žít,“ říká. Upravené prostory vítá. „Tady jsem našla dočasný domov, který je po rekonstrukci moc hezký. Ten, kdo navrhoval nábytek měl opravdu dobrý vkus,“ hodnotí maminka. Dodává, že se zde cítí bezpečně, i když doufá, že se jí toto provizorium podaří brzy změnit. „Chci své vlastní bydlení už kvůli dětem. Určitě se mi to podaří,“ svěřuje se.

Za úspěšným získáním peněz na rekonstrukci stojí Centrum sociálních služeb Poruba, které provozuje nejen domov pro matky s dětmi, ale i azylové zařízení a dva domy s pečovatelskou službou. Projekt „Stavební úpravy – Rekonstrukce azylových zařízení CSS Poruba“ , který byl zahájen letos v dubnu, zahrnoval opravy Domova pro matky s dětmi na Dělnické ulici a také Azylového zařízení pro lidi bez přístřeší na Vřesinské ulici. Na jeho realizaci se podařilo Centru sociálních služeb Poruba získat téměř 5 milionů korun z Regionálního operačního programu soudržnosti Moravskoslezsko,  370 tisíci se na rekonstrukci podílel městský obvod Poruba.

„Klientkami Domova pro matky s dětmi jsou ženy bez přístřeší, oběti všech forem domácího násilí a ženy, které nejsou schopny vlastními silami zvládnout nepříznivou životní situaci,“ říká Jiřina Foldynová, ředitelka Centra sociálních služeb Poruba. „Snažíme se dlouhodobě poskytovat systematickou péči a zázemí dětem, které nevyrůstají v úplné rodině a mají ztížený start do života. Díky realizaci projektu se nám pro ně podařilo vytvořit příjemnější podmínky k bydlení,“ dodává ředitelka. Maminky s dětmi nyní mají v Domově pro matky s dětmi k dispozici moderní ubytování s novým nábytkem, společenskou místnost a hernu. Nový zabezpečovací systém zajistil matkám s dětmi komplexní ochranu.

„Náš domov pro matky s dětmi je v provozu už dvanáct let. Sociální pracovnice v domově pomáhají klientkám začlenit se do společnosti a učí je, jak uspět v samostatném životě. Městský obvod Poruba investuje ročně do pomoci sociálně potřebným miliony korun a tuto pomoc zajišťuje také personálně,“ říká starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza.