Brigádnímu generálovi Zdeňku Škarvadovi blahopřál k 95. narozeninám starosta Poruby

Ke krásným 95. narozeninám, které v minulých dnech oslavil brigádní generál ve výslužbě Zdeněk Škarvada, blahopřál válečnému hrdinovi a čestnému občanovi Ostravy starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Předal mu kytici, dárkový koš a publikace o Ostravě.

Brigádnímu generálovi Zdeňku Škarvadovi blahopřál k 95. narozeninám starosta Poruby

„Pan Zdeněk Škarvada je výjimečný člověk, kterého si nesmírně vážím. Je pro mne vzorem a cením si především jeho životních zkušeností, nadhledu a upřímnosti. Jeho svědectví o pohnutých válečných dnech by se mělo neustále připomínat, zejména mladé generaci,“ uvedl starosta Lumír Palyza.

Brigádní generál Zdeněk Škarvada byl letcem, který se po obsazení Československa nacistickou armádou v roce 1939 zapojil do zahraničního odboje. Ve Velké Británii vstoupil do řad Královského letectva a stal se příslušníkem slavné 310. čs. stíhací perutě. Komunistický režim hrdinu degradoval, rehabilitace se dočkal teprve v roce 1990, kdy byl povýšen do hodnosti plukovníka. O deset let později byl jmenován prezidentem republiky brigádním generálem. „Myslím, že dnešní generace pilotů se konečně vydala tou starou správnou cestou. Tou cestou, kterou nás vedli naši učitelé v době, kdy jsme teprve toužili být piloty. Říkali nám, že neseme štafetový kolík, který musíme předat čistý. Jsem rád, že po dobách, kdy ležel zapadlý hluboko v příkopě, je zase ve správných rukou,“ řekl Škarvada.

Jeho válečné osudy jsou detailně popsány ve dvou knihách. První mapuje historii československé stíhací perutě za války a pilotovy válečné zážitky. Druhá s názvem Nikdy se nevzdávej zachycuje i osobní příběhy letce v době po válce. Zdeněk Škarvada žije od roku 1966 v Ostravě-Porubě. V roce 2007 mu bylo uděleno čestné občanství města Ostravy. „Za těch téměř padesát let, co je Ostrava mým domovem, jsem ani jediný den nezalitoval, že jsem se sem přistěhoval,“ podotkl oslavenec.