Mezi oceněnými seniory je i amatérský historik a sběratel Jiří Lexa

V anketě Senior roku, kterou každoročně vyhlašuje město Ostrava, získal letos ocenění i autor historických publikací, sběratel dobových dokumentů a předseda porubské letopisecké komise Jiří Lexa. Pamětní list převzal včera spolu s dalšími pěti finalisty soutěže z rukou náměstkyně ostravského primátora Simony Piperkové.

Mezi oceněnými seniory je i amatérský historik a sběratel Jiří Lexa

„Jsem rád, že jsem obdržel ocenění od tak velkého města, jakým je Ostrava. Jelikož zde žijí desítky tisíc seniorů, znamená to pro mne obrovský závazek,“ řekl Lexa s tím, že za vrchol svých aktivit v postproduktivním věku považuje svou knihu Odkazy porubských kronik, kterou sám označil za bibli historie Poruby.

Ocenění získal právě za dlouhodobé aktivity v oblasti historie. Je jedním z nejznámějších ostravských sběratelů legend a pověstí týkajících se ostravského regionu, také dobových dokumentů a fotografií. Inicioval řadu akcí, které rozšiřují povědomí veřejnosti o historii našeho města. Stojí za vznikem výchovně-vzdělávací publikace pro děti nazvané Pohádka o vzniku Poruby. Spolupodílel se na organizovaní řady výstav, například Ostravské pohádky, pověsti a legendy, Poruba očima pamětníků, 110 let porubských poštovních pohlednic a 115 let požární ochrany v Porubě. Věnuje se i přednáškám, besedám a exkurzím, při nichž seznamuje zájemce s historií Poruby. Vede letopiseckou komisi při Radě městského obvodu Poruba, která zaznamenává důležité události v Porubě s cílem zachovat je pro příští generace. V posledních letech se stal patronem pátrání po spojovací chodbě, která měla vést z porubského zámku do kostela sv. Mikuláše. Jeho nápadem bylo i vysazení pamětní lípy ke 20. výročí sametové revoluce na porubské Hlavní třídě a jubilejního stromu, vysazeného u příležitosti 60. výročí zahájení výstavby nové Poruby. Jeho zatím posledním počinem je spolupráce na almanachu Ze života porubského domu kultury, který připravil ve spolupráci s kronikářkou městského obvodu Poruba Věrou Šmajstrlovou. Publikace vyjde letos v prosinci.

Jednasedmdesátiletého seniora nominovala do ankety pracovnice porubské radnice Petra Špornová. Do užšího finále vybrala odborná porota šest osob, hlavní cenu a titul Senior roku 2012 si odnesl profesor Jan Hališka, který zasvětil svůj život vážné hudbě a jehož jméno je spjato s Janáčkovou filharmonií Ostrava.