Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2013

Městský obvod Poruba počítá pro rok 2013 s příjmy a výdaji ve výši přibližně 595 milionů korun. Vyplývá to z rozpočtu, který 20. prosince na svém  zasedání schválilo porubské zastupitelstvo.

Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2013

„Při sestavování rozpočtu běžných výdajů se snažíme pokrýt požadavky jednotlivých rezortů i našich příspěvkových organizací. Jejich požadavky vždy překračují možnosti městského obvodu, a proto jsou kráceny,“ informoval starosta Lumír Palyza a zdůraznil, že při tvoření rozpočtu je cílem hospodařit bez zadlužování obvodu.

Rozpočet na rok 2013 je oproti předchozím létům vyšší díky příjmům z privatizace bytového fondu. Takto získané finanční prostředky plánuje městský obvod vložit do výdajů v oblasti investic. „Příští rok máme v úmyslu rekonstruovat místní komunikace prvního stavebního obvodu, opravou projdou sportovní zařízení, bude doplněn mobiliář dětských hřišť. Finanční prostředky využijeme také k rekonstrukci střech, zateplení fasád a výměně výtahů,“ uvedl starosta. Finance poputují i na vykoupení pozemků pro rozšíření svinovského hřbitova, do kterého městský obvod investoval už v letošním roce. „Poruba, byť jde o téměř sedmdesátitisícovou městskou část, bohužel nemá vlastní hřbitov. Naši občané využívají zejména hřbitov ve Slezské Ostravě, což zvláště pro seniory představuje zdlouhavé cestování přes celé město. Proto jsme se dohodli s městským obvodem Svinov na rozšíření dosavadního důstojného místa pro zemřelé, které budou moci v mnohem větší míře využívat také Porubané. Za výkup pozemků hodláme zaplatit řádově několik milionů korun,“ přiblížil Lumír Palyza.