Zemřela Františka Novotná – jediná žena v čele Poruby

Ve věku 97 let zemřela Františka Novotná, jediná žena v historii, která vedla Porubu.  V jejím čele stála od roku 1964 do roku 1970. Za veřejný nesouhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa byla v roce 1969 vyloučena ze strany a o rok později odvolána z funkce. V Ostravě-Porubě bydlela od roku 1960. Poslední měsíce svého života strávila v Domově Slunečnice Ostrava.

Zemřela Františka Novotná – jediná žena v čele Poruby

„Za éry paní Františky Novotné byly k Porubě připojeny sousední obce Svinov, Martinov, Třebovice a Pustkovec. Zahájila se také výstavba vysokoškolského areálu a krajské nemocnice a obyvatelům začal sloužit amfiteátr letního kina za kulturním domem,“ připomněl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza s tím, že Františku Novotnou považuje za výraznou osobnost, zejména kvůli jejímu postoji k událostem roku 1968. Jejímu životnímu příběhu je věnován jeden panel stálé expozice umístěné v hlavní budově porubského úřadu.

Františka Novotná se narodila v roce 1915 v Kunovicích u Uherského Hradiště. Po absolvování gymnázia vystudovala Pedagogický ústav v Kroměříži. Učila ve škole v Napajedlech a pracovala ve firmě Fatra Napajedla a ve Zlíně u Bati jako výplatní. Do Poruby se s rodinou přestěhovala v roce 1960. Předsedkyní Obvodního národního výboru v Porubě byla zvolena 2. června 1964, po šesti letech se musela funkce z politických důvodů vzdát. Na Porubu však nezanevřela, žila zde více než 50 let. Zemřela 21. listopadu 2012 ve věku 97 let.