Prvňáčků bude letos více

Předškoláci mají za sebou první setkání se svými budoucími učiteli. K zápisům, které se v Porubě konaly 15. a 16. ledna, jich dorazilo asi o stovku více než v loňském roce.

Prvňáčků bude letos více

Slavnostně vyzdobené třídy a usměvavé paní učitelky, které pozorně sledovaly, jak budoucí školáci reagují na jejich otázky. Tak vypadaly porubské školy v době zápisů, které se uskutečnily v polovině ledna. Dorazilo k nim přibližně 670 předškoláků, což je asi o sto více než loni.

Jedním z nich byl i malý Tomáš Hoza, který bude chodit na Základní školu na ulici Ivana Sekaniny. Na všechny otázky, které mu paní učitelka položila, dokázal odpovědět. „Nemůžu se dočkat. Těším se hlavně na to, že do školy půjde i spousta mých kamarádů. Budeme tu chodit všichni, kromě několika těch malých,“ řekl budoucí školák.

Na Základní škole na ulici Ivana Sekaniny loni v září otevřeli tři první třídy, do kterých nastoupilo 64 dětí. Letos by měl být jejich počet mírně vyšší. „K zápisu by mělo přijít asi devadesát dětí, což je menší nárůst oproti minulému roku. Ale zdaleka ne všichni předškoláci v září do školy nastoupí. Počítáme s tím, že asi čtvrtina rodičů požádá o odklad,“ uvedla ředitelka školy Miroslava Bukovská.

V Porubě si rodiče budoucích prvňáčků mohli vybrat z dvanácti škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod. „Každá z porubských škol má specifické zaměření, například na přírodovědecké předměty, cizí jazyky nebo hudební, výtvarnou či tělesnou výchovu,“ uvedl místostarosta Jan Dekický.

Do prvních tříd jsou přijaty děti, které dovrší do 31. srpna 2013 šest let. Nastoupit mohou i mladší děti narozené do konce roku 2007. Jejich rodiče o to ale musejí zažádat a odborníci musejí prokázat, že dítě je psychicky i tělesně způsobilé do školy chodit. Do lavic usednou i prvňáci, kteří v loňském roce dostali odklad.